Här får ni recepten på en del av allt  gott 

som fanns på våra bord.


100års festen 27/8-2011

Mamma Ullas Ananaspaj

25-30 cm pajform         175-200gr

200gr smör

4 dl vetemjöl

1 1/2 dl socker

1 1/3 bakpulver

Blandas ihop ochbredes ut i formen, in i kylen.


Fyllning:

2 ägg

1/2 dl socker

1 tsk vaniljsocker

3 dl cremefraiche

1 1/2-2 burkar avrunnen krossad ananas

Blandas ihop och lägges i pajskalet

Gräddas



Mammas goda tunnbröd snacks

Mjukt tunnbröd penslas med olja

Klipp i lagom stora långa bitar

Strö över stark ost

ev. även flingsalt

Gräddas på 225-250 gr till de fått färg och ser knapriga ut


Här är recepten på alla goda såser.

Elin.E gjorde dem till vår speciella dag.

Speciella såser till en speciell fest.

Myntasås


2 dl turkisk yoghurt eller liknande
100 g fetaost
½ dl hackad färsk mynta
salt och peppar

  (Blanda ihop allt)
 

Aioli


2 äggulor
1,5 dl rapsolja
2 vitlöksklyftor
salt
vitpeppar
örter
citron(saft)

Gör så här:
Vispa äggulorna till ett hårt skum med elvisp.
Tillsätt oljan långsamt under vispning.
Tillsätt kryddor: vitlök havssalt, vitpeppar, och valfria örter under avsmakning och rör om. Tänk på att saltsmaken kan bli starkare efter en stund eftersom saltet sakta smälter.
Tillsätt citronsaften sist och rör om. Färdigt!

 

Tzatziki

Turkisk yoghurt

1 gurka

2-3 vitlöksklyftor

salt o peppar

1 citronklyfta


Gör så här:
Riv gurkan på ett rivjärn, grova sidan. Lägg i en sil och låt rinna av i minst en timma. Blanda youghurten, vitlöken, salt o peppar + en skvätt citron under tiden och ställ kallt.
Efter att gurkan är väl avrunnen från vattnet, blanda i yoghurten och rör om
Låt stå och dra i ca en halv timme i rumstemp.

Mangosås


3 dl turkisk yoghurt
1/5 dl majonäs
1 krm salt
1 msk mango chutney

(ta efter smak men ungefär detta, blanda ihop allt) 

 

Fetaost/olivröra


200 g smulad fetaost
1 dl urkärnade svarta oliver
4 dl turkisk yoghurt
Rivet skal från 1 citron
Salt
Peppar

(Blanda ihop allt)


Roccolasås

50 g ruccola
1 ½ dl tjock yoghurt (grekisk eller turkisk)
2-3 msk majonnäs
½-1 msk chilisås
Cayennepeppar


(Blanda ihop allt)

 

Basilikasås


Ingredienser
3 dl Lindahls yoghurt
4 msk majonnäs
1 knippe färsk basilika, finskuren
1 vitlöksklyfta, pressad


(Blanda ihop allt)

Asiatisk grillsås


2 dl Lindahls Turkisk Yoghurt eller Grekisk Yoghurt

2 dl kokosmjölk

1 dl salta jordnötter, mixade el finhackade

2 vitlöksklyftor, pressade

1 msk strösocker

1 msk oystersås

2 tsk röd currypasta

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna i en kastrull och värm försiktigt under omrörning.
Serveras varm eller kall.

 

Syster Annas Sachertårta

S achertårta med rostade hassel­nötter

150 g smör
200 g mörk choklad, 70 %
3 st ägg
2 dl socker
1,5 dl hasselnötter, rostade
1 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker


Marmelad: 250 g aprikoser, mjuktorkade
vatten
1 st citron, pressad saft
3 dl syltsocker
2 tsk vaniljsocker

Fyllning, garnering: 1,5 dl marmelad
1,5 dl vispgrädde
150 g mörk choklad, 70 %
20 g krokantpärlor, Valrhona Les perles craquantes


Tillagning
1 Gör marmeladen först. Lägg aprikoserna i en kastrull, slå på vatten så det täcker frukten. Låt stå och svälla över natten. Koka upp frukt och vatten tills frukten mjuknar, cirka 10 minuter. Tillsätt citronsaft och syltsocker. Koka marmeladen 5 minuter. Smaksätt med vaniljsocker och häll upp marmeladen i en burk. Låt den kallna.
2 Kläm fast ett bakplåtspapper på botten till en bakform med löstagbar botten, cirka 24 cm i diameter. Smörj papper och kant till formen.
3 Smält smöret och lägg i bitar av den mörka chokladen, rör om och låt den smälta.
4 Vispa ägg och socker till en fluffig smet. Hacka nötterna och blanda ner i smeten tillsammans med chokladen. Tillsätt vetemjöl blandat med bakpulver och vaniljsocker.
5 Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen, 200 grader, cirka 30 minuter. Låt kakan svalna i formen 5 minuter. Stjälp upp och låt den kallna på ett smörpapper.
6 Dela kakan i två bottnar. Bred marmelad på den ena botten och lägg den andra ovanpå.
7 Hetta upp grädden i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och smält bitar av chokladen under omrörning. Låt chokladen svalna något och bred den över och runt kanten på tårtan. Strö över krokantpärlor när chokladen börjar stelna.





Farmor Ingas kokostoppar

Din rubrik