Fakta om Aloe Vera

Användandet av Aloe Vera går som en röd tråd genom historien och människor i vitt skilda kulturer har använt Aloe Vera till husbehov. I modern tid har mycket av kunskapen runt nyttoväxter försvunnit, men nu ökar intresset världen över för hälso- och livsstilsfrågorna. En allt mer stressad tillvaro gör också att vi helt enkelt behöver ta hand om oss själva lite bättre.

Vad är Aloe Vera?

Aloe Vera är en köttig växt som tillhör liljefamiljen. I denna familj ingår blomväxter, men även sparris, lök och vitlök. Aloe är en egen undergrupp som består av flera hundra olika växter. Av dessa är Aloe Barbadensis Miller, eller Aloe Vera, den som är mest kraftfull och som används kommersiellt.
Inuti Aloe Verans blad finns den trögflytande gelén. Precis som i andra grönsaker består innehållet till största delen av vatten, men också en rad vitaminer och mineraler, om än i små mängder. I Aloe Vera finns också ett stort antal växtkemikalier. De här växtkemikalierna arbetar i synergi tillsammans med näringsämnen i ditt mage/tarmsystem för att bevara din hälsa. Det gör Aloe Vera till en nyttig grönsak för dig som vill hålla din mage i form. Hela 70 % av ditt immunförsvar sitter i magen, så därför är det så viktigt att hålla den i trim. En daglig dos Aloe Vera håller slemhinnan i magen i form, bevarar balansen mellan goda och dåliga bakterier, ökar näringsupptaget från det du äter och motverkar en för sur miljö i magen. Att Aloe Vera också är bra för huden är känt sedan länge.

Aloe Vera från Forever

Man kan inte göra en bra produkt av dåliga råvaror. Eftersom Aloe Vera är en suckulent växt drar den till sig näring från den jord den växer i. Därför börjar vi från grunden, med att odla på bördiga jordar som ger god växtkraft. Forever äger plantagerna och all odling sker ekologiskt och genom växelbruk för att inte utarma jorden.

Varje planta börjar som ett skott som skärs av roten från den mogna plantan. Efter ca 3 års odling avlägsnas varje moget blad från plantan för hand, genom ett litet insnitt längs med stjälken. När väl bladen skurits av transporteras de snabbt till anläggningen för att förädlas.

En ren produkt

Bladen genomgår en noggrann reningsprocess där de badas flera gånger i svalt vatten och även i en högtryckstvätt. Eventuellt skräp tas bort och bladen inspekteras så att de inte har några defekter. Vi hämtar Aloe Veran från plantans inre, där den är bäst skyddad från yttre påverkan. På det sättet får vi gelén i sin renaste form.

Patenterad process

Den rena, färskpressade gelén samlas sedan upp i rostfria behållare och skalrester avlägsnas. Därefter går den så fort som möjligt igenom en patenterad stabiliseringsprocess som skyddar från oxidering och bevarar de välgörande egenskaperna hos gelén. Bladen i sin tur komposteras och blir en del i det naturliga kretsloppet.

Noggrant testad

Nu har vi en bra grundprodukt, men vi vill ha svart på vitt att den alltid håller högsta möjliga kvalitet. Därför genomgår gelén både laboratorietest och analyser innan den kan ingå som ingrediens i våra produkter.

Från oss till världen

När gelén väl är godkänd transporteras den till den automatiska påfyllningen, som fyller 300 dunkar per minut. Våra dunkar levereras sedan ut över världen, precis som vi har gjort i 30 år nu. I Skandinavien har vi idag 80 000 regelbundna dryckeskunder. Miljontals människor i hundratals länder har använt våra produkter, och fortsätter att göra det varje dag, som en del i en sund och bra livsstil. För idag vet vi att en sund livsstil inte bara påverkar hur vi mår idag, utan även vår hälsa längre fram i livet. Med vår Aloe Vera Gel håller du magen i form. Och tack vare vår Nöjd kundgaranti riskerar du som vill prova vår Gel ingenting annat än att må bra, varje dag.


Fakta lånat från
http://www.foreverliving.se/
Forever är världens största odlare, tillverkare och distributör av Aloe Vera. Det primära innehållet i våra produkter är 100 % stabiliserad Aloe Vera Gel.

Till största delen består Aloe Vera, precis som andra grönsaker, av vatten, men den innehåller också ett stort antal viktiga ämnen som arbetar tillsammans i synergi för att bevara din hälsa. En förutsättning för god hälsa är en mage som är i god form, eftersom en så stor del som 70 % av immunförsvaret sitter i magen. Tarmslemhinnan är faktiskt stor som en fotbollsplan, och tunn som ett ögonlock. För att fungera väl och ta upp näring måste den vara intakt.

Under många århundraden har människor världen över använt Aloe Vera just för dess goda egenskaper, mest för att vårda huden på utsidan. Men nu för tiden är det ingen som höjer på ögonbrynen åt den som också dricker Aloe Vera. Mage/tarmsystemet består av likadana vävnader som vår hud, och därför fungerar Aloe Vera också inifrån och ut.


Fakta lånat från
http://www.foreverliving.se

FOREVER

Forever är det största direkthandelsföretaget i Skandinavien inom hudvårds-, närings- och rengöringsprodukter baserade på växten Aloe Vera. Forever Skandinavien ansvarar för marknaderna Sverige, Norge, Danmark och Finland. Försäljningen är organiserad genom oberoende återförsäljare.

Moderbolaget finns i USA och är världens största producent och odlare av Aloe Vera. Odlingarna finns i USA, i Texas, Mexico och Dominikanska Republiken. Koncernen finns representerad i mer än 140 länder och omsätter drygt 2 miljarder USD. Forever Living Products Scandinavia är medlem i Direkthandelns Förening i Sverige.

Orginalet

Det som lagt grunden till vår verksamhet är vår ekologiskt odlade, färskpressade och stabiliserade Aloe Vera Gel. Forever var det första företag som fick det prestigefyllda International Aloe Science Council Seal of Approval. Dessutom bär Aloe Vera-dryckerna från Forever de internationella Kosher- och Islamicstämplarna, som ytterligare ett bevis för att de är internationellt erkända och uppskattade. Sedan ett tag tillbaka kan vi också lägga till märket Cruelty Free.

Eftersom alla goda ting är tre kan du få Aloe Vera-dryckerna i tre smaker, den vi kallar Originalet, helt naturell, Aloe Berry Nectar med smak av tranbär och äpple och till sist Aloe Bits n´ Peaches med smak av solvarm persika och bitar av ren Aloe Vera. Alla tre smakar godast när de serveras kalla, som en bra start på dagen.

Hudvård

Din hud utsätts ständigt för angrepp och måste vårdas väl. En av de bästa egenskaperna hos Aloe Vera är just att den är så välgörande för huden.

I Forevers hudvårdsserie hittar du allt du behöver för rengöra din hud, ge den fukt och näring och skydda den. Och tack vare att produkterna bär den internationella kvalitetssymbolen kan du lita på att de innehåller 100 % stabiliserad Aloe Vera Gel av högsta kvalitet.


Skönhet

Vem vill inte se bra ut och känna sig fräsch? Med Forevers skönhetsprodukter mår du också bra, eftersom de naturliga egenskaperna hos Aloe Vera arbetar för dig dygnet runt.

Djur

Tack vare sina goda egenskaper är Aloe Vera också bra för djur. Förutom Aloe Vera Gel som kosttillskott kan du använda Forevers andra produkter vid rengöring, hudvård och massage.

Makeup

Ställer du höga krav på din makeup? Söker du en serie med både vårdande och skyddande egenskaper? Sonya Colour Collection är bl a baserad på bivax, Aloe Vera, marina extrakt och välgörande oljor. Den ger dig en palett av färger som passar för både vardag och fest. Hela serien är utan parfym och fri från nickel och andra metaller.

Våra bästsäljare

Förutom våra Aloe Vera-drycker har Forever fem andra produkter som är speciellt efterfrågade. Det är Aloe Vera Gelly, en riktig universalprodukt för din hud, Aloe Propolis Creme som är suverän för den torra huden, Aloe Lips för mjuka läppar, Aloe Heat Lotion för trötta och spända muskler och Forever Bright för vackra och friska tänder och tandkött.

http://www.foreverliving.se
Fakta lånat av den här sidan

Artikel från AFTONBLADET

Aloe vera

 
aloe-25023-0_368

Aloe vera-växten ser ut som en kaktus med sina tjocka och hårda blad, men är egentligen en liljeväxt. Aloe Vera odlas i dag för kommersiellt bruk på enorma fält i USA, Mexico och Dominikanska republiken.

Foto: Rikard Laving

Växten som läker och vårdar hud och hår

Aloe vera läker sår och vårdar huden. Liljeväxten kan också lindra andra problem.

– Det är en mycket spännande växt, som lyckligtvis börjar uppmärksammas också inom den etablerade medicinen, säger läkaren Bo Dettner.

Aloe vera säljs som krukväxt i de flesta blomsteraffärer och växten ingår i många hälsoprodukter. Det som används är den trögflytande, gröna gelé som gömmer sig inuti bladen. Att bryta av ett blad och trycka innehållet mot ett sår sägs få skråman att läka fortare.

– Gelén sätter fart på återbildandet av nya celler och kärl runt såret och stärker immunförsvaret, säger Bo Dettner, läkare på Minorakliniken i Helsingborg. Dettner skriver om aloe vera i Naturläkemedelsboken.

Både invärtes och utvärtes

Det finns mängder av aloe vera-produkter i hälsokostbutikerna. De är framställda för såväl invärtes som utvärtes bruk. De flesta är hudvårdande, andra fungerar som kosttillskott, oftast i form av juice. En person med eksem rekommenderas till exempel att både dricka juice och använda kräm.

I USA finns det till och med blöjor och toalettpapper med aloe vera.

En amerikansk studie visar att aloe vera också är bra för magen. Växten höjde PH-värdet med 1,88 i snitt hos försökspersonernas mage och tarm.

– Ett bra medel för alla med sura magar alltså, säger Dettner.

Aloe vera innehåller 75 hälsoverkande ämnen. I gelén ingår alla vitaminer utom vitamin D, 20 av 22 aminsosyror och antiseptiska saponiner och antraquinoner. En rad enzymer står för de inflammationshämmande egenskaperna.

– Aloe vera är rena näringsbomben. Växtens läkande egenskaper beror sannolikt på en förstärkningseffekt mellan olika ämnen, säger Hälsas näringsexpert Magnus Nylander.

Aloe vera innehåller också olika växtsteroler och Myco-polysackarider. De sistnämnda är kolhydrater som bland annat stimulerar celluppbyggnaden.

– Växtsteroler har bland annat kolesterolsänkande och antiinflammatoriska effekter, säger Magnus Nylander.

Minst en klinisk studie i Sverige har belagt aloe veras positiva effekter mot psoriasis. För fem år sen genomfördes en dubbel-blind studie vid universitetssjukhuset MAS i Malmö, på 60 patienter som led av hudsjukdomen. Patienterna, som var 18–50 år, fick kräm som antingen innehöll aloe vera eller var verkningslös placebo. Under en knapp månad fick de smörja in sig i fem dagar per vecka. Vid en uppföljning som skedde varje månad under ett år visade det sig att 83 procent av dem som fått aloe vera-kräm hade blivit bättre, utan biverkningar. Motsvarande siffra för dem som fått placebo-kräm var 6,6 procent.

Effektiv mot eksem

Växten sägs också vara mycket effektfull mot eksem. I sällsynta fall kan dock aloe vera tvärtom ge allergiska reaktioner.

– Det finns dokumenterat att folk fått eksem och andra allergiska hudreaktioner, både av att dricka och applicera aloe vera utvärtes, säger Jan G Bruhn, ledare för Institutet för bioaktiva naturprodukter, ett oberoende kunskapscentrum som informerar om naturmedel.


Aloe vera i mat gav längre liv

ci Vid studier på råttor har aloe vera visat sig ha effekter också på de inre organen.

Under en djurstudie som utfördes på Texasuniversitet 1997 levde råttor som fick aloe vera 10 procent längre tid än sådana som fått vanlig mat. Aloe vera-råttorna fick dessutom mindre problem med njursvikt, hjärtsjukdomar, blodproppar och tumörer. Enligt läkarna bakom studien berodde växtens positiva effekter delvis på antioxidanta och antiinflammatoriska ämnen. Det finns dock ännu inga studier som ger belägg för att aloe vera har samma effekt på människor.


10 krämpor som aloe vera kan kurera

Insektsbett, solsveda och lindriga brännskador. Aloe vera-gel dämpar svullnader och lindrar smärta och irritation. Badda med gel tills svullnaden går ner. Lägg på omslag vid brännskada.

Reumatism. Juice med saft från aloe vera sägs lindra smärtorna i lederna, tack vare kombinationen av inflammationsdämpande och enzymneutraliserande ämnen. Drick juice morgon och kväll.

Magkatarr, förstoppning och andra magproblem. Juice med växtsaft stimulerar läkningen hos magsäckens och tolvfingertarmens slemhinnor. Saften minskar samtidigt produktionen av magsyra. Drick morgon och kväll. Resultatet kan dröja några veckor.

Psoriasis. Aloe vera kräm gör enligt kliniska studier huden lenare och mjukare hos patienter som lider av psoriasis. En kombination av kräm och juice rekommenderas – juice dagligen, i förebyggande syfte, och kräm utvärtes vid behov.

Eksem. Kräm och salva med saft från aloe vera kan läka eksem och gör huden mjuk och smidig. Produkterna används som vid psoriasis. Byt eventuellt ut krämen mot gel, om huden är fet.

Träningströtta muskler och leder. Ett särskilt liniment kan ge snabb lindring när det smörjs in i huden.

Torrt och skadat hår. Örtshampo och örtbalsam med saft från aloe vera sägs reparera hår som är torrt och sprött. Produkterna ska användas dagligen och masseras ner i hårbotten för att ge bästa resultat.

Torra fötter och armbågar. Minst en produkt på marknaden är framställd för trötta och ömmande fötter. Används i fotbad eller appliceras direkt. Hjälper även mot torra armbågar, knän och händer. Krämen innehåller också eukalyptusolja.

Torr hy eller akne. Fuktighetskräm med saft från aloe vera sägs göra huden smidig och mjuk. Appliceras efter sedvanlig rengöring. Andra produkter används specifikt för rengöring av ansiktet. Vid akne rengörs huden morgon och kväll. Badda blemmor med ren aloe vera-saft.

Torra händer och torr kroppshud

Använd lotion med aloe vera mot grov och torr hud på hela kroppen.

Källa: Hudterapeut Elin Antonsen.

 

”Aloe vera lindrar min psoriasis”

”Det är en bransch med många bluffprodukter”

Historik:
Växten är historiskt känd sedan flera tusen år tillbaka, Hippokrates, läkekonstens fader ansåg Aloe Vera vara en av de främsta medicinalväxtarena.
Den hör till den kinesiska örtmedicinens mest allmännverkande plantor men återfinns även i alla andra kulturer där det varit tillräckligt varmt och torrt för att den kunnat växa, bl.a inom indisk och indiansk läkekonst.
I det gamla Egypten var Aloe Vera högt uppskattad och det sägs att Kleopatra använde den för sin skönhets skull.
Även här i Sverige har Aloe Vera en liten historia då den på 1930-talet användes på sjukhusen för att att behandla brännskador som uppkom
i samband med röntgenstrålning.


Allmänt:   aloe vera är en liljeväxt och den är släkt med bl.a vitlöken.Det finns cirka 300 Aloe Vera arter varav 4-5 lämpar sig för medicinalbruk, Aloe Barbadensis är dock det latinska namnet på den variant av Aloen som vi vanligen använder för dess läkande effekt. Medicinalväxten Aloe Vera är en av de mest näringsrika växter man känner till, den har också rykte om sig att vara ett av de bästa hudvårdspreparat som finns. För utvärtes bruk är den känd för att kunna vara sårläkande,inflammationsdämpande, och lämplig att använda på exempelvis brännsår. Aloe Vera lämpar sig väl även för invärtes bruk i form av effektiva kosttillskott som juicer, koncentrat och tabletter som kan stärka allmäntillståndet och bygga upp immunsystemet.
Den innehåller naturligt stora mängder av vitaminer och mineraler som vi behöver för att hålla oss välmående.

Aloe Vera innehåller minst 75 olika aktiva ämnen varav de viktigaste är: 

Vitaminer
A - Betakaroten
B1, B2, B3, B6, B12, Folsyra
C - Askokorbinsyra
E - Tokoferol

Mineraler
Fosfor
Magnesium
Järn
Natrium
Kalium
Mangan
Kalcium
Koppar
Zink
Krom

Aminosyror
20 av kroppens 22 aminosyror (varav 7 av 8 essensiella)

Övriga ämnen:
Enzymer
Sackariner
Antrakinoner
Salicylsyra
Växtsteroler
Lignin
Saponiner

Aloe vera kan bl.a lindra följande problem:
Acne
Solsveda
Insektsbett
Torr hud
Eksem
Muntorrhet
Lindriga brännskador
Irriterad hud
Mjäll
Träningströtta muskler och leder
Torrt och skadat hår
Stela leder
Halsbränna
Förstoppning
Matsmältningsproblem
Förkylning
Orolig mage
TrötthetNedan följer några exempel på problem och hur Aloe Vera kan lindra dessa:

Insektsbett, solsveda och lindriga brännskador:
Aloe vera-gel dämpar svullnader och lindrar smärta och irritation.
Badda med gel tills svullnaden går ner. Lägg på omslag vid brännskada.

Reumatism:
Juice med saft från aloe vera sägs lindra smärtorna i lederna, tack vare kombinationen av inflammationsdämpande och enzymneutraliserande ämnen.
Drick juice morgon och kväll.

Magkatarr, förstoppning och andra magproblem:
Juice med växtsaft stimulerar läkningen hos magsäckens och tolvfingertarmens slemhinnor. Saften minskar samtidigt produktionen av magsyra.
Drick morgon och kväll.
Resultatet kan dröja några veckor.

Psoriasis:
Aloe vera kräm gör enligt kliniska studier huden lenare och mjukare hos patienter som lider av psoriasis.
En kombination av kräm och juice rekommenderas – juice dagligen, i förebyggande syfte, och kräm utvärtes vid behov.

Eksem:
Kräm och salva med saft från aloe vera kan läka eksem och gör huden mjuk och smidig. Produkterna används som vid psoriasis. Byt eventuellt ut krämen mot gel, om huden är fet.

Träningströtta muskler och leder:
Ett särskilt liniment kan ge snabb lindring när det smörjs in i huden.

Torrt och skadat hår:
Örtshampo och örtbalsam med saft från aloe vera sägs reparera hår som är torrt och sprött. Produkterna ska användas dagligen och masseras ner i hårbotten för att ge bästa resultat.

Torra fötter och armbågar:
Några produkter på marknaden är framställda för trötta och ömmande fötter.
Används i fotbad eller appliceras direkt.
Hjälper även mot torra armbågar, knän och händer. Krämen innehåller också eukalyptusolja.

Torr hy eller akne:
Fuktighetskräm med saft från aloe vera sägs göra huden smidig och mjuk. Appliceras efter sedvanlig rengöring. Andra produkter används specifikt för rengöring av ansiktet. Vid akne rengörs huden morgon och kväll. Badda blemmor med ren aloe vera-saft.

Torra händer och torr kroppshud:
Använd lotion med aloe vera mot grov och torr hud på hela kroppen.

Exempel på problem. Källa: Hudterapeut Elin Antonsen.

Vill du veta mer om Aloe Vera?
Vi rekommenderar dig då att läsa boken "Aloe Vera - Naturens Skattkammare".
Boken är författad av den legitimerade läkaren och experten på ämnet Audun Myskja.

Aloe Vera - en naturlig väg till skönhet & hälsa

Lite historik...

Aloe Vera är en gammal medicinalväxt, känd från flera kulturer och gamla tider. Några av de äldsta dokumenten är från Egypten, Babylonien, Kina och Sydeuropa. Den användes både för invärtes bruk och utvärtes bruk.
Ett antal dokument från medeltiden berättar också om Aloe Vera, men det var på 1900-talet som den moderna användningen av växten tog fart på allvar.
På 1930-talet i röntgenstrålningens barndom upptäckte man de positiva egenskaperna Aloe Vera hade på huden.
Under 1960-talet utvecklades metoder för att framställa Aloe Vera och bevara det genom konservering så att det gick att distribuera över jorden även till andra länder än ursprungsländerna. Därmed var förutsättningarna för Aloe Vera boomen lagda. Från 1970-talet har Aloe Vera försäljningen ökat oavbrutet och nu kan man köpa Aloe Vera produkter i praktiskt taget alla länder, från Sydafrika till Canada och från Mexico till Mongoliet.

Det är få nya produkter som har fått en så snabb spridning över hela världen som Aloe Vera produkter. Anledningen är säkert att de har bevisats vara av betydande värde för att befrämja hälsan och höja livskvalitén för så många människor.

Varför...?

Aloe Vera innehåller en mängd olika näringsämnen som bl.a. vitaminer, mineraler och enzymer. Forskarna har identifierat 200 olika ämnen i Aloe Vera. En av dessa är de viktiga polysackariderna som man tror är hemligheten bak Aloe Verans fantastiska verkan. Aloe Vera består till största del av vatten - precis som en gurka. Därför kan man inte omtala Aloe Vera som ett kosttillskott eller en "näringsbomb", men det är  den unika samverkan mellan polysackariderna och de övriga ingredienserna som ger Aloe Vera dess unika egenskaper. Forskningen pågår fortfarande när det gäller att ta fram vetenskapliga bevis på HUR Aloe Vera fungerar. Det man vet är ATT det fungerar. Det är miljontals människor över hela värden - genom tusentals år vittnen om.

Whole Leaf eller Inner Leaf Aloe Vera

Traditionellt har tillverkarna av Aloe Vera alltid följt den urgamla metoden att endast använda den inre geléaktiga delen av bladet. Detta innebär att man har skalat eller "filéat" bort de yttre, gröna delarna av bladet för att blottlägga och sedan använda pulpan eller den inre delen av bladet. Denna inre del innehåller de delar av växten, omkring 200 olika ämnen, som genom erfarenheter har visat sig vara de effektiva i behandlingssyfte.

På senare tid har så kallad "helbladsaloe" introducerats på marknaden. Denna juice är alltså tillverkad av hela bladet, vilket inkluderar även bladets skal, där bl.a. aloin återfinns. Alloin är det ämne, den gula saften i bladkanalerna, som är starkt peristaltikstimulerande och kan orsaka diarré. Därför brukar skadliga delar av växten filtreras bort genom ett kolfilter.

Men också andra verksamma ämnen fastnar i filtret, t.ex. alla essentiella aminosyror, en del enzymer, mineralsalter, flera B-vitaminer, betakaroten, salicylsyra och fettsyror. Däremot tas inte polysackariderna bort av kolfiltret, vilket leder till att en mätning på enbart polysackarider i en helbladsjuice kan visa höga värden. Det kan emellertid betyda att flera av de viktigaste ämnena i Aloe Vera har filtrerats bort med denna metod.

En ganska ingående diskussion i detta ämne förs i boken Aloe Vera - naturens skattkammare av den norske läkaren Audun Myskja, som för övrigt är en liten guldgruva när det gäller kunskap om Aloe Vera på begränsat utrymme.

Vad som emellertid är intressant att se är att tillverkningsproceduren vid tillverkning av helbladsaloe är mycket enklare och självklart även betydligt billigare. Det ligger nära till hands att tro att det är prispressning snarare än ett intresse av att förse kunden med en bra produkt som ligger bakom lanseringen av helbladsaloe. Sista ordet är säkerligen inte sagt i denna fråga ännu, men till dess att vi med säkerhet har fått belägg för att det ena skulle vara bättre än det andra, så håller vi oss till den av tradition bevisade innerbladsaloen som den sort vi marknadsför. Vi vill därmed inte låsa fast oss för något utan är öppna för alla förändringar - bara de blir till det bättre.

Länkar om Aloe Vera och dess egenskaper:

http://www.aloecorp.com/back.php?name=Specs
http://www.terrylabs.com/benefits.asp
http://sv.wikipedia.org

Informatin lånat från http://www.sasco.se

Aloe vera är en suckulent som används mot en lång rad hudbesvär och som ofta används i skönhetsprodukter. Den anses verka inflammationshämmande och stimulera läkning. Ämnen i aloe vera kan också ha immunstimulerande och antivirala egenskaper.

Vid hudvård är det gelen inuti bladen som används och användning av denna är vanlig vid de flesta problem. Inom skönhetsindustrin tillsätts aloe vera ofta till vårdande hudprodukter. Den tros kunna motverka rynkor och kanske medverka till att läka ut ärr.

Aloe vera och miljöförstöring

Aloe familjen är stor och inkluderar 100-tals arter varav flera är utrotningshotade. Var därför noggran med att köpa odlad aloe vera.

Den aloe vera som anses för huden är aloe vera eller A. barbadensis Mill.

Aloe vera och hudvård

Aloe vera är fuktighetsbevarande och tros öka hudens syreupptagning. Den är rik på näringsämnen som huden kan ha nytta av. En del studier pekar på att den kan snabba upp läkning och verkar inflammationshämmande.

Hudproblem som aloe vera ofta används mot är eksem, akne och torr hud. På solbränd hud verkar den svalkande och lugnande. Särskilt kliande, röd och irriterad hud kan aloe vera vara välgörande på.

I en studie användes 0,5% extrakt från aloe vera mot psoriasis vulgaris med synbar verkan. I en annan studie såg man ingen verkan på psoriasis vulgaris.

Svalkar vid solbränna

Aloe vera är vanlig i produkter avsedda att lindra solbränna. Den känns svalkande och lugnande. En orsak kan vara att den verkar inflammationshämmande och återfuktande.

En del forskning pekar dessutom på att aloe vera kan snabba upp hudens läkande vid brännskador men det finns andra studier som inte sett detta.

Aloe vera vid förfrysning

I en studie jämfördes aloe vera, läkemedlet petoxyfyllin (insulinliknande ämne) och en kombination av aloe vera och petoxyfyllin. Kombinationen visade sig vara den mest effektiva men aloe vera var ensamt mer effektivt än petoxyfyllin.

Odla aloe vera

Färsk aloe vera går utmärkt att använda på huden. Skär upp armarna och lägg gelen direkt på huden.

Att odla aloe vera

Aloe vera är tacksam att odla. Från odling i en större kruka på 10 l kan man när växten är ordentligt skörda regelbundet veckovis. Jorden bör ha en hög andel av sand, vermiculit och smålecca. Aloe vera vattnas sällan men då mycket.

Omplanteringar av och till gynnar tillväxten. Under vintern ska planta stå svalt och vattnas ytterst sällan eller inte alls.

När plantan har utvecklat rötterna ordentligt börjar den skjuta skott. Skördar du plantan regelbundet kommer plantan att skjuta skott under hela sommar halvåret. Skotten kan enkelt planteras i nya krukor.

Indiska armen har följt upp detta med aloe vera i en salva mot frostskador. På gränsen mellan Indien och Pakistan i det omstridda Kashmir står Indien och Pakistan nästan ansikte mot ansikte på hög höjd och låga temperaturer. Frostskador är därför ett alltid aktuellt problem.

Defence Institute of Physiology and Allied Sciences (DIPAS) i Indien utvecklade krämen Alocal med aloe vera jos, E-vitamin, sesamolja, methyl paraben, propyl paraben och natriumbenzoat. Parabenerna förekommer naturligt i flera växter och är vanliga i kosmetikaindustrin. De motverkar tillväxt av bakterier och svamp. Natriumbenzoat verkar även det konserverande och används vanligen i sylt.

Den indiska armén kom fram till att den bästa behandlingen är en kombination av Alocal (aloe vera krämen), petoxyfyllin, C-vitamin och låga doser av aspirin (acetylsalicylsyra). Behandlingen sätts igång vid tidiga tecken på köldskador.

Behandlingen har visat sig minska dödligheten som annars vid alla typer av skador och sjukdomar är hög p.g.a. avståndet till sjukvård, den höga höjden och den kraftiga kylan.

Aloe vera är laxerande

Ämnen som finns precis under den tjockare ytan verkar avförande. Bakom effekten antas ämnet aloin stå.

Madrass med aloe vera för 354 000 kr

Trendiga växter som aloe vera skapar nya affärsmöjligheter och Sertra International har tillsammans med Vera Wang tagit fram madrasser med aloe vera. Priset börjar på ca 355 000 kr. Vera Wang är en känd designer med fokus bröllop som varje år klär över 10 000 brudar. Tillsammans med Serta International har Vera Wang utvecklat en serie madrasser.

Madrasserna kostar motsvarande nästan 355 000 kr och förutom ett antal andra lyxdetaljer är madrassen "förstärkt" med aloe vera. Andra detaljer inkluderar ett skydd mot kvalster och ett utökat brandskydd.

Aloe vera har tidigare använts i andra madrasser som ViscoLux.

Dosering

Vid köpta produkter följ anvisningarna på förpackningarna av dessa.

DIPAS har ett avancerat lab inriktat på att hitta lösningar på praktiska problem som den indiska armén möter i fält. Mycket av forskningen är inriktad på höghöjds strider.

Färsk aloe vera kan öppnas och appliceras på huden direkt. De färska bladen kan ätas som ett i sallad eller som mos. Det yttre skalet är avförande.

Varningar, säkerhet och interaktion

Aloe Vera ger sällan överkänslighetsreaktioner. I enstaka fall kan lätta utslag uppträda.

Den avförande effekten hos aloe vera gör den olämplig för personer som lider av crohns sjukdom.

Gravida bör aldrig äta aloe vera på grund av den laxerande effekten.

Aktiva ämnen och farmakodynamik

Aloe vera innehåller många näringsämnen som kan tänkas vara till nytta för huden.

Mineraler

Järn, kalcium, kalium, magnesium, mangan, natrium, svavel och koppar.

Vitaminer

A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E och folsyra.

Vatten

Gelén i aloe verans blad består till 96% av vatten.

Polysackarider

I aloe vera finns slemämnen bildade av polysackarider. Dessa skyddar huden och tros stimulerar immunförsvaret.

Saponiner

Cirka 3% av gelén består av saponiner. Dessa verkar antiseptiska och rengörande.

Enzymer

Flera av dessa som bl.a. bradykinas är inflammationshämmande.

Garvämnen

Garämnena verkar sammandragande och antiseptiska.

Växtsteroider

Har en effekt besläktad med kortison och verkar inflammationsdämpandee.

Aminosyror

18 olika aminosyror finns i aloe vera. Av de essentiella hittas alla utom fenylalanin i aloe vera.


FAkta lånat från http://www.nyfikenvital.org