http://www.marykay.se/

Mary Kay

En dröm om att berika liv.

En Gyllene Regel. 

Ett företag.   

 Den 13 september 1963 startade Mary Kay Ash sitt drömföretag för att berika kvinnors liv. Mary Kay har allt sedan den dagen erbjudit kvinnor runt hela världen en ojämförbar och obegränsad fristående karriärmöjlighet. Grundläggande värderingar, en Gyllene Regel och gemenskap mellan kvinnor är förutsättningen för Mary Kays framgång.
 
Mary Kay fortsätter röna stor respekt och erkännande runt hela världen. Sedan 1992 arbetar fler än 19 000 kvinnor i Norden för att berika sitt eget samt andra kvinnors liv.

Mary Kay Ash

"Vi måste ha ett tema, ett mål - ett syfte med våra liv. Om du inte vet vart du är på väg, då har du inget mål. Syftet med mitt liv är att leva på det sätt som får någon att säga den dag jag inte längre finns här: "Hon levde med omtanke".
-Mary Kay Ash
 

1963 skulle förutsättningarna för kvinnligt företagande förändras för alltid. Det var då Mary Kay Ash med enkla medel och en mission för kvinnor startade sitt drömföretag. 40 år senare, 2003, framröstades Mary Kay Ash som den främsta kvinnliga entreprenören i USAs historia.

  Detta är bara en av de många utmärkelser som denna entreprenör och legend mottagit under och efter sin livstid

Vi måste ha ett tema, ett mål - ett syfte med våra liv. Om du inte vet vart du är på väg, då har du inget mål. Syftet med mitt liv är att leva på det sätt som får någon att säga den dag jag inte längre finns här: "Hon levde med omtanke".  


Finn en konsult i din närhet  
Vår personliga service - din Fristående Hudvårdskonsult - är anledningen till att Mary Kay i mer än 45 år kunnat erbjuda kvinnor det vackra utseende de förtjänar. Försäljningen av Mary Kays marknadsledande produkter är resultatet av relationen mellan dig och din personliga Fristående Hudvårds-konsult.
Emelie Garhall
Telefon: 0340-20 19 88 0 705-91 74 24
Ring för beställning.

Mitt i den kalla och mörka vintern har vi glädjen att välkomna ett nytt år! Det är en härlig känsla att få lämna det gamla bakom sig och börja planera för det som komma ska. För varje dag blir dagarna ljusare och innan vi vet ordet av kommer våren att vara här.

Nu på vintern och nu när det nya året är här, är en perfekt tid att vårda huden på kroppen och i ansiktet och ge den chans till samma förnyelse. Kom ihåg att skönhetsvård handlar om att ta hand om hela sin hälsa, så se till att komma ut och röra på dig varje dag så att du får en daglig dos med dagsljus. Sov ordentligt, skratta mycket, drick mycket vatten, ät bra och balanserat, umgås med dina vänner och unna dig härlig avkoppling, till exempel med underbar skönhetsvård från Mary Kay, så får du en strålande start på det nya decenniet!

Toppa din fräscha och omhändertagna vinterhud med att prova någon av våra makeupförslag för vintern, vackra pasteller och naturligt charmerande . De inbegriper en diskret makeup som lyfter din naturliga skönhet och en vacker makeup med mjuka, klädsamma pasteller som ger en härligt fräsch men ändå varm look som passar perfekt i vinter! 

 


Principer och filosofier


 

 

- De har lett oss i mer än 45 år och fortsätter att vara anledningen till vår framgång.


Mary Kay Ash skapade sitt drömföretag med hjälp av unika värderingar som sedan den dagen legat till grund för samtliga beslut hos Mary Kay. Dessa principer och filosofier har sedan 1963 styrt varje enskild återförsäljares affärsverksamhet.
 

Den Gyllene Regeln -

"Gör mot andra det du vill att de skall göra mot dig."

Detta är grundpelaren inom Mary Kay och förutsättningen för vår unika Go Give-anda. Systerskapet inom Mary Kay är uppbyggt på en Go Give-anda som innebär att ge till andra utan att kräva någonting tillbaka. Genom värme och uppmärksamhet stödjer samtliga fristående hudvårdskonsulter varandra och uppmuntrar varandra till framgång.
 

Tron först, därefter familjen och sist karriären.

Enligt Mary Kay Ash är en karriär inte ett mål i sig självt, utan enbart ett medel för att uppnå beständig lycka. Denna lycka kräver ett liv i balans och harmoni. För Mary Kay Ash var det därför självklart att ens personliga övertygelse - vilken den än var, samt familjens lycka skulle vara viktigare än karriärframsteg. Man behöver inte vara troende för att arbeta med Mary Kay. Men om man är det skall ens tro tillåtas vara viktigare än karriären. Man behöver inte ha en familj för att arbeta med Mary Kay. Men om man har det skall lyckan i hemmet tillåtas vara viktigare än karriären. Mary Kay trodde redan för mer än 40 år sedan att det är omöjligt att leva ett lyckligt liv utan tillåtelse till harmoni mellan spiritualitet, familjeliv och en framgångsrik karriär. I dag är vi övertygade om att det är mer viktigt än någonsin tidigare.
 

Beröm andra människor till framgång

Det är genom beröm av personliga framgångar - stora som små - en människa vågar utvecklas. Mary Kay Ash var övertygad om detta.
 

Make me Feel Important!

-Få andra att känna sig betydelsefulla.

Mary Kay Ash sa alltid att man skall behandla andra människor som om de har en skylt runt halsen där det står "Make me feel important!"
Skall man göra sig själv betydelsefull inom Mary Kay är det viktigaste att först och främst få andra att känna sig betydelsefulla. Skall man själv bli framgångsrik inom Mary Kay måste man först göra andra framgångsrika. 
 

Du kan få allt du vill ha ut av livet om du vill det tillräckligt mycket och om du är beredd att betala priset för det.

Vem som helst har möjlighet att bli ekonomiskt oberoende tack vare sin fristående Mary Kay-karriär. Det finns inga tak och det finns inga hinder. Oavsett vem du är, när du än kommer in i vårt företag, vilken bakgrund du än har, vilken utbildning du än har, alla har alla samma möjlighet och samma förutsättningar att nå framgång. Vi kommer dock aldrig att vara ett företag som säger att det är enkelt att tjäna pengar och utveckla sig själv. Men vi kommer alltid att vara ett företag som erbjuder samtliga kvinnor möjligheten till det - om man själv vill det tillräckligt mycket och är beredd att betala priset för det.
 

Fake it until you make it

"Fake it until you make it" handlar om en positiv grundinställning till livet. En grundinställning som säger att positivt agerande leder till positiva tankar. Vi är övertygade om att våra handlingar styr vårt tänkande.

 

Från dröm till verklighet

        
"Jag tror inte att det kommer att födas en kvinna till som tror på kvinnors förmåga likt Mary Kay gjorde."
-Ruby Lee Mills, Fristående Executive National Sales Director Emeritus
 

Genom åren har det funnits många framgångsrika och omskriva företagsledare. Av dem har ingen haft en så unik historia som den legendariska Mary Kay Ash, grundare av Mary Kay Inc. som avled den 22 november 2001. Som den inspirerande och kärleksfulla ledare hon var för de fristående återförsäljare som följde i hennes fotspår, visade hon vägen för kvinnor genom både värme, entusiasm och principfast ledarskap.

Mary Kay Ash har genom det företag hon 1963 startade för kvinnor för alltid lämnat djupa fotspår i USAs och omvärldens affärshistoria genom att ge kvinnor möjligheter som för 45 år sedan var otänkbara och som i dag, på fler än 30 marknader runt hela världen, saknar motstycke.

Mary Kay Ash skapade sitt företag på en fast värdegrund och principer som idag efterlevs av fler än 1.8 miljoner fristående återförsäljare såväl som samtliga anställda hos Mary Kay.

När Mary Kay Ash startade sitt drömföretag för över 45 år sedan trodde hon nog aldrig att hennes vision för kvinnor skulle sprida sig utanför Texas gränser. I dag är Mary Kay ett globalt företag med över 1.8 miljoner återförsäljare på mer än 30 marknader. Siffror intresserade dock aldrig Mary Kay Ash som ansåg att P&L stod för "people and love" snarare än "profit and loss." När Lifetime Television Network 1999 utnämnde Mary Kay till "Businesswoman of the Century" och när en omröstning bland affärshistoriker runt hela USA 2003 ledde till utmärkelsen "The Greatest Female Entrepreneur in American History" var det inte Mary Kay Ash företag som var den största orsaken, utan syftet och förverkligandet av att berika kvinnors liv som fällde avgörandet.

 

Från dröm till verklighet

      
"Jag började fråga mig själv,
'Varför skriver du bara om ett drömföretag?
Varför startar du inte ett?'"

 - Mary Kay Ash

Redan som liten flicka skulle den framtida legendariska företagsledaren och författarinnan av tre bästsäljande böcker lägga grunden för tron på sig själv. Under sin uppväxt i Hot Wells, Texas vårdade Mary Kathlyn Wagner sin mycket sjuka far i hemmet medan hennes mor arbetade 14 timmar om dagen vid en restaurang i Houston. Vid sex års ålder tog Mary Kay hand om sin sjuka far, lagade mat, tvättade, fick högsta betyg i skolan och mottog utmärkelser för både sin författartalang samt goda retorik. "Min mors ord till mig blev temat för min uppväxt", sa Mary Kay Ash. "De har jag för alltid burit med mig genom livet; 'You can do it'"!

Som självförsörjande mor till tre barn arbetade Mary Kay Ash med försäljning parallellt med sina läkarstudier tills ett personlighetstest visade att hon var mer lämpad för försäljning och marknadsföring än för läkaryrket. Hon beslöt sig då för att arbeta heltid med försäljning hos Stanley Home Products. Hon började sin framgångsrika karriär på Stanley Home Products genom att med läppstift skriva ned sina försäljningsmål för veckan på sin badrumsspegel. Genom att boka tre demonstrationer om dagen vann hon så många försäljningspriser att hon var tvungen att trycka ihop dem i en papperskartong under sängen.

Mary Kay Ash slog ännu fler försäljningsrekord när hon började arbeta för World Gift där hon snabbt fick titeln National Training Director. De män hon utbildade på företaget blev avslutad utbildning av Mary Kay ständiga befodrade och fick dubbelt så hög lön. Mary Kay Ash utbildade de som senare blev hennes chefer. Hon hade fått nog. Efter 25 år inom försäljningsbranschen gick hon i pension.

Hennes pension 1963 varade en månad. "För mig är arbete och utveckling samma sak", sa  Mary Kay Ash. Inom en vecka från det att hon tagit farväl av sitt yrkesverksamma liv började hon skriva en bok för att hjälpa kvinnor att skaffa en framgångsrik karriär. Mary Kay insåg att hon hade författat en bok som handlade om så mycket mer än hennes eget yrkesverksamma liv. Det hon egentligen hade skrivit var en beskrivning av sitt eget drömföretag. Snart började hon fråga sig själv, "Varför skriver du bara om ett drömföretag, varför startar du inte ett?"

Tillsammans med sin då tjugoåriga son, Richard Rogers och sina personliga besparingar på 5000 dollar, gav Mary Kay Ash återstoden av sitt liv till sin vision om obegränsade möjligheter för kvinnor.

Det var nära att företaget aldrig fick se dagens ljus. Mary Kay Ashs make dog precis en månad innan dörrarna till hennes drömföretag, "Beauty by Mary Kay" öppnades. Tack vare stödet från sin dotter och bägge söner såg företaget dagens ljus fredagen den 13 september, 1963. Mary Kay Ash skriver i sin självbiografi, "Jag visste att jag inte skulle få en andra chans att förverkliga min dröm. Baserat på principen av att ju mer du ger, desto mer får du tillbaka avslutade företaget sitt första år med vinst. Under sina första 12 månader tjänade företaget 198 000 dollar. Inom fem år börsintroducerades företaget för att senare, 1985, återgå till privat ägande. Mary Kay Inc är idag ett av USAs största privatägda företag och fler än 1,8 miljoner kvinnor har idag tack vare Mary Kay Ashs dröm en fristående karriärmöjlighet för kvinnor som saknar motstycke.

Trots fantastiska framgångar i en bransch med stenhård konkurrens ansåg Mary Kay Ash att de produkter hennes företag förmedlade enbart var redskap. Det huvudsakliga syftet hos Mary Kay fortsätter att vara att berika kvinnors liv genom uppmärksamhet, motivation, gemenskap och en obegränsad inkomstmöjlighet som tillåter dem att prioritera sin personliga övertygelse och sin familj före sin karriär.  

Mary Kay Ashs arv fortsätter att berika kvinnors liv på många områden. The Mary Kay Foundation bidrar både till cancerforskning - framför allt de cancerformer som drabbar kvinnor - samt förebyggandet av våld mot kvinnor.

Genom hela sitt liv var Mary Kay Ashs främsta tillgång, enligt hennes son och medgrundare Richard Rogers, det sätt hon fick människor att tro på sig själva. Detta menar Richard Rogers var en direkt orsak av det stöd Mary Kay Ash fick som liten flicka av sin mor. Mary Kays mammaavslutade alltid varje samtal med, "You can do it, Mary Kay".

Mary Kay Ashs livshistoria är ett levande exempel på att allt verkligen är möjligt om man vill det tillräckligt mycket och är villig att betala priset för det. Än i dag lever hennes företag och alla de kvinnor som följt i hennes fotspår efter det mottot

AnsiktszonterapiI  princip varje zon, rynka och veck berättar om obalanser i kroppen.

Istället för att fokusera på symptombehandling analyseras  det fysiska, organiska och emotionella tillstånd som är orsaken till obalanser och sjukdomar.

Genom att grundorsaken behandlas kan besvären minska och även försvinna.

Ansikstzonterapi

Hälsa och skönhet kommer verkligen inifrån. Ansiktet avspeglar hur vi mår i resten av kroppen. Genom att behandla ansiktet med tryck på olika zoner och punkter förbättras dels cirkulationen lokalt i ansiktet, dels aktiveras motsvarande organ i andra delar av kroppen.


En varsam och behaglig ansiktsmassage som löser upp spänningar och ger ansiktsmusklerna ett riktigt lyft! Ansiktsmassagen som fördröjer åldrandeprocessen samtidigt som du blir avslappnad. Mycket populär i London! 

Ansiktszonterapi

Genom att behandla ansiktet, påverkas också resten av kroppen positvt, på samma sätt som inom vanlig fotzonterapi.

Grunden till ansiktszonterapin är den orientaliska medicinens grundprinciper men också den indianska zonterapin, liksom neurologiska punkter i ansiktet. Metoden har funnits länge i Argentina, men är ny i Europa och Sverige. Olika zoner och punkter i ansiktet anses motsvara organ och delar av kroppen.

Hälsa och skönhet kommer verkligen inifrån. Ansiktet avspeglar hur vi mår i resten av kroppen. Genom att behandla ansiktet med tryck på olika zoner och punkter förbättras dels cirkulationen lokalt i ansiktet, dels aktiveras motsvarande organ i andra delar av kroppen. Effekten blir ett fräschare utseende och även förbättrad hälsa över huvud taget.

Först behandlas hela ansiktet i sju faser, sedan behandlas specifika punkter utifrån vad eventuella spänningar och hudförändringar i ansiktet berättar. En ansiktszonterapeut kan känna förändringar i huden, från sandkornsstora upphöjningar till riktiga bulor.

Personer som har påtagliga hudförändringar är oftast sjuka, men genom reflexologibehandlingen minskar hudförändringarna i omfattning och hela kroppen mår bättre.

Varför är Ansiktszonterapi bra?

 

 • Blodcirkulationen i ansiktet ökar och huden blir fräschare
 • Zonterpi passar alla åldrar
 • Zonterapi i ansiktet kan med fördel kombineras med andra kroppsterapier som t.ex hand-och fotzonterapi, shiatzu, klassisk massage
 • Är naturlig, inga kemiska substanser
 • Löser upp spänningar och stress i kroppen
 • Förbättrar cirkulationen
 • Avslappnande, frigör endorfiner (naturlig smärtlindring)
 • Har en förebyggande inverkan på hälsan
 • Den kreativa och produktiva förmågan förbättras
 • Underlättar kontakten med kroppen och förståelsen för den egna hälsan

 

Ansiktszonterapi - en skönhetsbehandling

Även om syftet med behandlingen är att i första hand stimulera meridianer, centrala nervsystemet och blodcirkulationen, påverkar ansiktszonterapin ansiktet så att man också blir vackrare. Blodcirkulationen i huden ökar och rynkor försvinner när depåer och blockeringar i systemet behandlas.

Behandlingen upplevs som en bestämd massage, avslappnande och stimulerande på samma gång. En behandling tar omkring en timme. Behandlingen är förebyggande och det gör gott att få en behandling regelbundet.

 
 

 

YOGA

Därför är yoga nyttigt

Vi inleder vår artikelserie om yoga med att berätta om alla fördelarna med yoga. Yoga ger dig högre livskvalité och ett längre liv. Ta därför chansen och lär dig yoga. Du kan träna hemma, gå en kurs eller båda delarna.

Yoga är ett urgammalt system med övningar för kropp, hjärna och själ. Systemet utvecklades i Indien för över 5000 år sedan. Yoga kan ses som en komplett världsbild som kombinerar av filosofi, religion, liv, yrke och personlig utveckling.

Redan i Bhagavad Gita, det äldsta verket (700 f.v.t.) som förklarar yoga, är det tydligt att det finns mångar ingångar till yoga. Det är inte nödvändigt att utöva eller ens tro på alla delarna.

I Nyfiken vitals artikelserie har vi fokus på praktiska övningar som kan ge konkreta hälsofördelar. Målet är att genom fysisk- och mentalövning uppnå ökad livskvalité och ett längre liv.

Vad kan jag få ut av yoga?

Vad vi i artikelserien menar med yoga är en grupp av fysiska övningar i kombination med avkoppling och andning. En sådan yoga kan ge dig flera hälsofördelar:

 1. Ökad lungkapacitet.
 2. Bättre syresättning.
 3. Starka, viga och uthålliga muskler och mjuka leder.
 4. Mindre stress och oro. Harmoni.
 5. En fysiskt balanserad kropp.
 6. Starkare skelett med högre bendensistet.
 7. Bättre balans och koordination.
 8. En vacker och välgörande hållning.
 9. Hjärnan stärks, minnet förbättras och du blir gladare
 10. Du får ett bra verktyg för att hantera stress och kris.

 
Yoga kan anpassas till olika förutsättningar. Med anpassas din kropp av yoga och du blir friskare.

Ökad lungkapacitet

Andningsövningarna i yoga ger snabbt en något ökad lungkapacitet och med fler träningspass förbättras den ytterligare. Ökad lungkapacitet innebär bättre kondition.

Bättre syresättning

Under yogan ökar du din kroppssyresättning. Effekten sitter i länge och gör att du känner dig piggare och att du orkar mer.

Bättre syresättning gör dig smartare. Har du dåligt minne kan det bli tydligt bättre.

Starka, viga och uthålliga muskler och mjuka leder

Musklerna blir starkare. Yoga är en av de bästa träningsmetoderna för att få uthålliga muskler som du klarar att lyfta länge med.

Om du annars tränar styrketräning med vikter och maskiner eller bodyshape kompletterar yoga den träningen på ett utmärkt sätt. Risken för att musklerna ska vänja sig vid träningen minskar vilket risken för skador också gör.

Att arbeta med lederna mjukar upp dom och förebygger sjukdomar och skador. Mjuka leder klarar mer.

Mindre stress och oro. Harmoni.

Ett pass med yoga hjälper kroppen och själen att slappna av. Nivåerna av stresshormoner minskar och musklerna slappar av. Det är välgörande för hela kroppen.

Med tiden kommer du att lära dig att ta yogan med dig ut i vardagen. Där den hjälper dig att hålla stress och oro borta.

En fysiskt balanserad kropp

Många är bättre tränade i den ena sidan, fram- eller baksidan, av kroppen. Orsaken kan vara att man arbetar mycket med den ena handen, t.ex. om man spelar tennis.

Yoga tränar igenom hela kroppen och balanserar vänster och höger i kroppen, liksom fram och bak. Detta förebygger skador och ger en friskare och starkare kropp.

Starkare skelett med högre bendensistet

Detta gäller all träning inklusive yoga. Genom att röra på och arbeta med skelettet blir det starkare. Förutsättningen är en god kost så att kroppen har rätt näringsämnen att bygga upp ditt starkare skelett med.

Bättre balans och koordination

Yoga är en av de träningsmetoder som ger flest möjligheter till träning av balans och koordination av kroppen.

Även den som redan är duktig hittar många möjligheter till att gå vidare.

En vacker hållning

Genom att träna yoga får du en vacker och reslig hållning. Effekten kommer snabbt liksom fördelarna:

 1. En god hållning är enligt färsk forskning välgörande för centrala nervsystemet. Hjärnan fungerar helt enkelt bättre.
 2. Omvärlden bemöter dig bättre och du blir mer uppmärksam på omvärlden.
 3. En god hållning gör att du håller blicken längre bort. Det gör att nervsystemet stimuleras genom att det behöver arbeta med musklerna för att reda ut var benen är.
 4. Du får mer ljus i ögonen, vilket kanske ger ett bättre humör.

Hjärnan stärks, minnet förbättras och du blir glad

När du lär dig nya saker skapas nya kopplingar i hjärnan. Detta gäller oavsett om du lär dig en ny ställning i yoga eller qigong, om du läser en utmanande bok, spelar schack eller diskuterar med vänner.

Fenomet kan kompensera för ett med åldern försämrat minne. Det här gör också att det blir lättare och lättare för dig att lära dig nya saker. Effekten förstärks av att du förbättrar din syresättning. Mer syre i hjärnan ger bättre minne.

Yoga är alldeles utmärkt för att stärka upp hjärnan om man inte har tränat det tidigare. För många skiljer sig yoga radikalt från allt annat man tränat tidigare, vilket gör den positiva effekten kraftig.

En bonus för en del eller ett viktigt argument för yoga för andra är att yoga förbättrar humöret. Detta sker genom flera mekanismer:

 • All träning motverkar nestämdhet.
 • Yoga får kroppen att släppa ut endorfiner.
 • Yoga motverkar stress och stresshormoner.
 • Mer syre i blodet ger en gladare hjärna.
 • Yoga distraherar från psykisk smärta.

Du får ett bra verktyg för att hantera stress och kris

Yoga inte bara minskar din stressnivå genom träningspassen. Med tiden lär du dig att använda avslappnings- och andningstekniken i vardagen för att hantera stress.

Träningen gör att du efter längre träning även får ett verktyg att använda i akut kris. När andra reagerar med hysteri klarar du att behålla koncentrationen.

Många fler fördelar finns med yoga

Yoga ger massor av indirekta fördelar. Att du sänker stressnivån innebär som ett exempel att du förebygger övervikt, infektionssjukdomar, depression m.fl. sjukdomar.

Värdet av yoga ska därför inte underskattas. Detta gäller särskilt som att yoga skiljer sig från och kraftfullt kompletterar styrketräning, konditionsträning och de flesta sporter.

Ta därför chansen att börja träna yoga. Du kan gå en kurs, börja träna själv eller göra båda delarna.

Läxa till nästa kurstillfälle

 1. Köp kursboken Boken om yoga innan nästa kurstillfälle.
 2. Den konstintresserade kan bläddra igenom sidan tio tillochmed 19 i kursboken och titta på de vackra bilderna. Inget krav på att läsa texten.
 3. Den som är intresserad av yogans historia och religiösa betydelse kan läsa sidan tio tillochmed 19 i kursboken.
 4. Läs sidan 23 tillochmed 27 i kursboken. om avslappning.

Överkurs

Den som vill ha djup inblick i yoga kan läsa de "De tidiga upanisaderna" där Bhagavad Gita finns i översättning. En litteratur- och religionshistorisk milsten.

Fortsättning

Nästa del i kursen hittar du här.

Ingefära

Ingefära

Ingefära är en mild stimulant, verkar inflammationshämmande, är rik på antioxidanter, motverkar illamående och är väderfördelande. Det är vanligt att ingefära används för att motverka och lindra åksjuka. Ingefära kommer ursprungligen från Asien där den har stort utrymme i den traditionella läkekonsten.

Ingefära är markstammen (rhizomeren) av Zingiber officinale. Ingefära används både i den traditionella kinesiska medicinen och den indiska. Användningen kan spåras flera tusen år tillbaka.

Mot matsmältningsbesvär

I Kina användes ingefära för matsmältningen och mot orolig mage, diarré och illamående redan för flera tusen år sedan. Än idag är det vanligt att använda ingefära mot åksjuka och för matsmältningen.

I matlagningen används ingefära idag i mängder av recept. Särskilt populär är den i asiatisk matlagning som t.ex. till Suchi.

Ingefära innehåller antioxidanter

Ingefära är en av de kryddor som innehåller flest antioxidanter. Räknat för antal antioxidanter per gram är ingefära också ett av de livsmedel som överhuvudtaget innehåller flest antioxidanter.

Den typ av antioxidanter som ingefära innehåller är framför allt fenolföreningar. Antioxidanterna är fenolföreningar.

 
Ingefära är vanlig i den asiatiska matlagningen. Syltad vitlök är en smakrik krydda för suchi.

Ingefära är inflammationshämmande

Ingefära är svagt inflammationshämmande. Den används därför ibland som kosttillskott vid särskild ledbesvär.

Den kombineras ibland med gurkmeja som har en liknande verkan.

Illamående kan behandlas med ingefära

Ingefära används idag ofta för att förebygga och behandla illamående och åksjuka. En viktig fördel med ingefära framför läkemedel mot åksjuka är att ingefära inte orsakar trötthet. Studier bekräftar att ingefära kan ha en god effekt vid åksjuka, sjösjuka och illamående vid gravidtet.

Inlagd ingefära

Inlagd ingefära kan användas till sushi.

1. Skala färsk ingefära och i tunna skivor.
2. Lägg i skivorna i kokande vatten.
3. Låt svalna.
4. Ta upp skivorna och lägg dem i en galsburk.
5. Gör lag av 1 dl risvinäger, 1 dl honung och 1 tsk mineralsalt.
6. Häll lagen över ingefäran.

Effekten av ingefära upplevs av en del som jämförbar med åksjukepiller medan andra inte får en god effekt. En orsak till det kan vara att studier vanligen inte sker på färsk eller torkad ingefära utan extrakt.

Ingefära är en stimulant

Ingefära är svagt stimulerande. Effekten kommer från några av de eteriska oljorna som har centralstimulerande egenskaper.

Flera andra rhizomerer har liknande egenskaper. Detta gäller förutom ingefära särskilt den nära besläktade kryddan galangal.

Varningar, säkerhet och interaktion

Försiktighet vid gallsten, användning av cancermedicin och vid behandling med blodförtunnande medicin.

Ingefära används ofta mot illamående i samband med graviditet. Dock bör man inte ta stora doser.

Ingefärans kulturhistoria

Ingefära har odlats i många tusen år i Indien och Kina. Man känner inte till varifrån den ursprungligen kommer från men de södra delarna av Kina är en kandidat. Arabiska köpmän förde med sig ingefära till Mellanöstern och vidare till Europa.

Idag förekommer den inte längre vild. Den odlas främst i Kina, Japan, Indien, Nigera och i mindre omfattning i andra länder.

 

Läs mer:Ingefära kan ha effekt på diarré orsakad av bakterier. Effekten tros bero på att ämnen i ingefära blockerar effekten av de gifter som produceras av E. coli. Studien skedde på djur och ska följas upp med forskning på människor.

Den preliminära gjordes på djur men om resultatet bekräftas på människor finns ett billigt alternativ till läkemedel. En sådan behandling kan vara särskilt värdefull i tredjevärlden.

Ingefära och E. coli

Forskarna tror att effekten beror på att ämnet zingerone i ingefära blockerar gifter som produceras av bakterien E. coli från att binda till receptorer. Det stoppar diarrén från att uppstå. Ingefära är sedan tidigare känd för att motverka illamående.

Komman studier hoppas man ska undersöka vad som är effektiv dos, om det är en säker behandling för spädbarn och om biverkningar är möjliga i stora doser.

Recept: Melon med ingefära, druvor, stevia och kryddnejlikor

Enkelt, smakrikt och magert recept med flera sorters meloner, blå druvor, ingefära och kryddnejlikor. Rätten medverkar till att höja fettförbränningen.

Ingefära och kryddnejlika innehåller båda eteriska oljorn som är svagt stimulerande och höjer fettförbränningen.

Lär dig mer om fettförbränning och hur örter påverkar den i Fettförbränning och viktnedgång.

En viktig förutsättning för att lyckas med viktnedgång är att man äter en varierad och hälsosam kost samt motionerar. Nyttiga alternativ till energirika desserter hjälper dig till en bättre kost.

Stevia är sött men påverkar inte blodsockret

Trots att örten stevia kan smaka nästan 30 gånger sötare än socker påverkar den inte alls blodsockret.

 

Du behöver

 • 1 honungsmelon.
 • 1 nätmelon.
 • 100 g blåa druvor.

För lag

 • Stevia efter egen smak.
 • 1/2 dl vatten.
 • 1 bit ingefära.
 • 7 hela kryddnejlikor.

Så här gör du

Skala ingefäran och skär den i bitar och blanda med stevia och vatten.

Koka upp och låt stå 15 minuter.

Tag upp kryddorna och låt det svalna.

Dela melonerna. Skär fruktköttet i bitar. Skär vindruvorna på mitten.

Lägg all frukt i en skål.

Häll över

INGEFÄRA (Zingiber Officinale)
sägs vara den krydda som näst efter peppar fått
den största spridningen i världen. Ingefärans ursprungliga hemland är sydöstra Asien, men numera odlas den framförallt i Indien.

Marco Polo kom i kontakt med ingefäran under sina sjöresor till Asien. Och i slutet av 1500-talet fanns ingefära att få i Europa.

Ingefära har hittills varit mest känd för sina kryddegenskaper: i bakverk (pepparkakor), i efterrätter (ingefärspäron) eller överhuvudtaget i asiatisk matlagning. Redan på 1100-talet anade dock Hildegard von Bingen dess positiva medicinska egenskaper, bl a dess förmåga att väcka aptiten. Men det är först på senare år som ingefärans medicinska egenskaper alltmer har uppmärksammats här uppe hos oss i Norden.
lagen och låt det hela stå svalt ett par timmar.

Kan serveras med vaniljglass.

FARMAKOLOGI:
Ingefära stimulerar receptorer i magsäcken, vilket innebär att aptiten och matsmältningen stimuleras.
Ämnet Zingeron i ingefära har antiinflammatoriska

egenskaper. Ingefära har därför en positiv effekt på ledgångsreumatism. Shogaol är hjärtstärkande.
Ingefära stimulerar andning och blodcirkulation
i hjärnan
och kan därigenomäven reducera smärta vid huvudvärk.
Ingefära är effektivt mot illamående och åksjuka.
INGEFÄRA INNEHÅLLER:
Eterisk oljamed ca
60% zingiberen samt zingiberol

Gingerol, en fenolblandning med skarp smak (ett harts)

Zingeron och Shogaol
samt stärkelse, fett, proteiner, triglycerider, vitaminer och mineraler.


Ingefära

Ingefära är en känd växt som har använts i över än 2500 år för sin nyttighet och förmåga att stärka hälsan. Det som man oftast använder ingefära till är att mjuka upp leder som är stela för att få igång kroppens rörlighet. Ingefära är även rikt på antioxidanter och en av de mest kraftfulla är gingerol som finns i ingerfäran. Den fångar skadliga fria syreradikaler vilket är bra för hälsan. Antioxidanter är framförallt viktigt att få i sig tillräckligt av då man blir äldre, men det är bra för alla. Genom att äta ingefära som kosttillskott man till viss del undvika åldringsförändringar och hålla sin kropp yngre längre. Dessutom är ingefära bra mot oroliga magar och sägs även lindra illamående. Man kan äta ingefära som kosttillskott eller som färsk rot. Man kan även göra the på roten.


Ingefära
Zingiber officinale

Ingefära är en gammal kulturväxt som har odlats i många tusen år i Indien och Kina. Man känner inte till varifrån den ursprungligen kommer. Arabiska köpmän förde ingefära till Mellanöstern och Europa. Uppteckningar från tiden kring Jesu födelse beskriver användningen av ingefära bl.a. som läkemedel. Omkring år 1200 fördes ingefära till Afrika av araberna. Nu är ingefära välbekant överallt. Odlingen är särskilt koncentrerad till Indien och Kina.

Ingefära är en flerårig ört, ca 1 m hög. Plantan har två slags skott: det ena bär endast blad, det andra bär en stor gul blomma som dock endast sällan bildar frö. Ingefära sprider sig nästan uteslutande via rotskott. Jordstammarna, som är den ätliga delen, är kraftiga, delade som fingrar och starkt ärrade efter blad och skott. De är utvändigt ljusbruna och invändigt har de en svagt gulgrön färg. Jordstammarna innehåller eteriska oljor med en skarp smak.
Riven ingefära (riven på rivjärn eller skuren i små bitar och pressad genom vitlökspress) används som krydda på samma sätt som den torkade kryddan. Den har friskare smak.

 

 

ingefära
Kategori: Hårda kryddor och kryddgrönsaker

Beskrivning: Används färsk eller torkad i både asiatisk och svensk matlagning och i bakverk. Den har en skarp och frisk smak, särskilt den färska. Mycket god i kombination med vitlök, curry etc. Det man äter är rotdelen av en ca 1-1,5 meter hög ört. En färsk och fin ingefära har ljusbrunt skal (som man skär/skalar bort före användning) och saftigt gult eller gulgrönt innhåll.
Finns att få tag på: Färsk i grönsaksdisken eller malen i kryddhyllan. Finns numera även som pasta på burk, oftast i den asiatiska hyllan.
Handla online hos: Svampbutiken.com
(Sponsrade länkar)
Kan ersättas med: Färsk ingefära kan ersättas med torkad men resultatet blir ofta inte lika bra. Den torkade kan köpas både hel och malen, men i matlagning rekommenderar jag hellre den i pastaform på burk. Står det däremot torkad ingefära i receptet ska man inte vara säker på att färsk fungerar lika bra, särksilt om det gäller ett bakverk, då smaken är ganska annorlunda och konsistensen inte alls är densamma.
Köpråd: Färsk ingefära ska kännas hård och fast när man klämmer på den och vara slät och fin i skalet. Rynkigt skal tyder på att den har börjat torka, och är antagligen inte så saftig och fin i köttet som färsk ingefära bör vara.
Hållbarhet och förvaring: Förvara färsk, oskalad ingefära svalt (8-12°C). Förvara den helst i förseglad plastpåse eller burk med lock, då den annars snabbt torkar ut. Förvaras den rätt håller den sig i ca 3 månader. Den ska även gå bra att frysa i 6 månader

Skalad ingefära har sämre hållbarhet, och behöver bevaras på något sätt, t.ex. genom att skivas och läggas in i sockerlag eller sherry.
Tips: Ingefärans skal skrapar man enkelt av med hjälp av en sked.

Färsk ingefära är mycket trådig, skiva den därför tvärs över trådarna om den ska användas i bitar om man vill undvika hela trådar i munnen. Det går även utmärkt att riva den på rivjärn, givetvis även då tvärs emot trådarnas riktning.

Gari (inlagd ingefära)

Buffé nr 2 1998, sid 6

Ingredienser
1 bit ingefära  (färsk, ca 100 g)
5 dl vatten
1 dl risvinäger  (su)
1 dl socker
1 tsk salt 

 

Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel

Gör så här
Skala ingefäran, var noga med att bara ta bort det yttersta skalet. Skär tvärs över i så tunna skivor som möjligt - ju tunnare desto godare! Använd en så vass kniv som möjligt.

Koka upp vattnet. Lägg ner ingefäran. Rör om och ställ åt sidan i 10 minuter. Häll av vattnet, lägg ingefäran i en glasburk.

Hetta upp vinäger, socker och salt tills sockret lösts upp. Häll det över ingefäran. Låt svalna.

Efter ca 3 timmar är garin klar att serveras. Förvara den sedan kallt. God hållbarhet.

Reumatisk värk, ledont, åksjuka, magbesvär och förkylning?
”Den naturliga vägen” – Ingefära, inte bara en krydda!
 

Annonsen är ett debattinlägg om egenvård och ett krav på att vi själva ska få välja väg för en bättre hälsa. Dagens lagstiftning kräver att om producenten i sin marknadsföring, påstår att någon kan ”linda eller påverka sjukdom” så ska det registrera som läkemedel med följande extra kostnader. Vi menar att om man kan äta så man blir sjuk, så ska man också kunna äta så man blir friskare, med rätt kost. Vi vill också få veta om något verkligen är nyttigt och har positiv effekt, utan att det måste klassas som läkemedel. Därför vill vi nu som konsumentorganisation sprida pålitlig information, så du får kunskaper att själv välja ”den naturliga vägen” till bättre hälsa. Valfriheten ska vi kämpa för att få behålla. 

Ingefära, (Zingiber offi-cinale), härstammar från Asien, där den är en vanlig ingrediens i maten. Smaken är het och angenäm. Roten används färsk, inlagd eller torkad. Vi tänker oftast på ingefära som krydda i pepparkakor, men i det japanska köket är ingefära ofta ett tillbehör till sushi, i kinesisk mat som krydda i grönsaksrätter, kött-, fågel-, och fiskrätter och även i efterrätter. Men den kan användas till mycket annat-t.o.m. som medel för egenvård. I Kina har ingefära använts som läkemedel sedan flera tusen år. Den användes mot matsmältningsbesvär, hosta, kräkningar, diarré, reumatiska besvär och mot tandvärk. 
  

Ingefära i olika former 

Ingefäran innehåller bl.a. flera sorters gineroler och även alkaloiden capsaicin, som också finns i chilipeppar. Gingerol är det ämne i ingefära som är mest känt för sina medicinska effekter och finns i ingefärsroten. Innehålet varierar beroende på klimat och odlingsförhållanden och för att alltid garantera konsumenterna rätt mängda aktiva ämnen, framställs idag kapslar, med ett standardiserat extrakt. Ingefärsextrakt finns nu också i geléform som muskelliniment. Det finns att köpa i affärer som säljer hälsokost. 
 

Migrän blev bättre med en daglig dos av ingefära 

Försök har gjorts på migränpatienter som fått äta 1,5 – 2 g extrakt per dag i fyra dagar och sedan utnyttjat ingefära i sin mathållning. Resultatet blev dramatiskt minskat antal migränanfall. 
 

Inflammationshämmande egenskaper 

Intressant forskning pågår nu i Danmark för att vetenskapligt dokumentera ingefärans effekter på ledbesvär och t.o.m. på fibromyalgi. Dessa sjukdomar är ett gissel för dem som drabbas och deläkemedel som står till buds ger ofta svåra biverkningar. Den danska forskningen har visat att den inflammationshämmande egenskapen hos ingefära bl.a. motverkar frisättande av leukotriener som har stor inverkan vid besvären av artros, artrit och ledgångsreumatism. 
 

åksjuka, illamående och morgonkräkningar vid graviditet kan lindras på naturlig väg 

Flera studier har gjorts bl.a. på personer med framkallad åksjuka där ingefära givit bättre effekt än vanlig åksjukemedicin och på gravida kvinnor som ätit ingefärskapslar med 250 mg ingefärsextrakt mot morgonkräkningar. Flertalet fick lindring i symptomen. Det är gingerol som verkar krampstillande på magens glatta muskulatur och kan vara en anledning till att ingefära kan hjälpa mot illamående. 
  

”Den Naturliga vägen” till bättre hälsa 

Prova själv med ingefära när du känner de första symptomen komma, i stället för de vanliga smärtpillren. är du tveksam, gå då alltid till din läkare för att få en ordentlig diagnos, ifall du har något allvarligare fel (t.ex. vid magsår avrådes bruk av ingefära). 
 

Gott av ingefära 

Till maten och som kryddigt smörgåspålägg: 

Inlagd ingefära 
100 gram färsk ingefära 
5 dl vatten 
1 dl risvinäger eller äppelcidervinäger 
1 dl socker, prova gärna råsocker 
0,5 tsk salt 

Skrapa av skalet, skär ingefära i tunna skivor och lägg i en glasbruk. Häll över det kokande vattnet och låt det stå i 10 minuter. Slå sedan av vattnet (använd det som te!). Koka upp vinäger, socker och salt och häll lagen het över ingefäran. Skruva på locket och låt det mogna minst ett dygn innan du använder det. 
Förvaras svalt. 

  Fler goda råd och tips får du när du blivit medlem.