Rengör mikrovågsugn

 

För att göra mikron ren fungerar det utmärkt med det billiga och miljövänliga alternativet citron. Placera en skål med kranvatten och några skivor citron i mikron. Kör mikron på 600 watt i 30 sekunder, torka sedan ur. Gamla matrester lossnar lättare och citronen sprider en härlig doft.

Putsa upp järnspett

Rengör dina spisverktyg. Piffa sen till dem lite extra genom att helt enkelt polera dem med matolja. De får tillbaka sin svärta och lyster!

Städa ugnen invändigt

Blanda tvättsåpa med vatten i en blomspruta och spraya sen ugnen invändigt. Vrid upp den till 100 grader och låt stå i 20 min. Stäng av och låt svalna. Sen är det bara att enkelt torka av all gammal ingrodd smuts med en fuktad svamp. Har du ingen såpa hemma - ställ in en djup tallrik med ättika inne i ugnen i 50 grader. Låt stå i en halv till en timme och tvätta sedan rent.

Rengör disktrasan

Förläng enkelt livslängden på din disktrasa. Koka upp vatten och trasan med lite diskmedel. Detta bör göras en gång i veckan, så dör alla bakterier.

Svabba golvet

Undvik att kasta moppen ryckigt fram och tillbaka. Börja mot listen att dra försiktigt längs väggen. Slå ut hörnorna för att undvika att svabba hela golvet med gruset som ofta samlas där. Svabba sen utifrån och in med långa fina rörelser och ett bestämt grepp så att smutsen tas med. Blöt svabben ofta och snurra den så att smutsen slås ut.

Spisen

Det finns ett enkelt och miljövänligt sätt att få bort ingrodd smuts från spisen. Häll först på ättika sedan rikligt med bakpulver – låt det bubbla och fräsa ordentligt ett tag och rengör därefter som vanligt med en trasa och ljummet vatten.

Fläkter och ventiler

Regelbunden rengöring av köksfläkten är viktigt, framförallt för att du inte ska få nedfallande bakterier i din mat. Rengör filtret i fläkten minst en gång i månaden, helst var fjortonde dag. Diska det i varmt vatten med ett milt diskmedel eller använd diskmaskinen.

För ventiler kan du enkelt doppa din disktrasa i ljummet vatten och såpa. Linda den sedan kring en kniv, då kommer du lätt åt trånga utrymmen och smutsen lossnar enkelt.

Vattenfläckar på teakmöbler

Ta lite aska på en lätt fuktad trasa och smörj in vattenfläckarna på tikmöblerna. Därefter ta på lite vanlig möbelolja och de ser ut som nya!

Illaluktande kyl

En illaluktande kyl botar du enkelt genom att slå upp lite kolsyrat vatten i en mugg och ställa in i kylen. Sodavattnet drar helt enkelt åt sig den illaluktande lukten!

Badkaret

Problem med ingrodd smuts i badkaret? Skär upp en grapefrukt, häll på salt och gnid på badkaret. Grapefrukten innehåller nämligen en syra som tar sig igenom smutsen och kombinationen salt och syra gör att grapefrukthalvan fungerar som en skrubb borste.

Madrassen

Trots att du spenderar en tredjedel av ditt liv sovandes – hur ofta tänker du på att rengöra madrassen du sover på? En madrass suger upp flera deciliter svett varje natt och ett tips innan du dammsuger madrassen är därför att strö bikarbonat över den.

Eftersom bikarbonatet innehåller kristaller som är torrare än allt annat i sin omgivning, gör det att kristallerna absorberar fukten ur madrassen. Vänta 20 minuter och dammsug sedan. Vänd och gör likadant på motsatt sida – så har du gjort en hemma-kemtvätt!

Katt – klösta väggar

Använd en trasa och stryk på ett lager med ättika där katterna brukar klösa. Detta håller garanterat dem borta!

Damma tyglampor

Ta hjälp av din hårtork och blås enkelt av allt damm på dina tyglampor!

Rengör kattlådan

Ta bort avfallet med en rensspade och en hundbajs påse. Därefter rengör du kattlådan med hjälp av vatten och handdiskmedel.

Använd aldrig rengöringsmedel som luktar citron, katterna vill inte kissa i citronlukt, men gärna äta där. Om katterna kissar utanför lådan så kan du däremot gärna rengöra med citrondoftande medel där.

Ett annat tips är att lägga en dörrmatta som sticker ut under lådan så att katten hoppar ut på den och kattsanden stannar på mattan.

Frosta av frysen

Börja med att stänga av frysen. Koka vatten och ställ in i omgångar i frysen. Om det är kallt ute kan du ställa maten utomhus – annars lägg den i en kylbox eller en kartong som du vadderar med tidningspapper. Ställ en hink eller lägg en trasa som samlar upp det vatten som rinner bort när du frostar av.

Du bör tvätta ur din kyl och frys regelbundet. Använd gärna bikarbonat och varmt vatten. Använd en tandborste doppad i varmt vatten med diskmedel för att komma åt vid alla lister och torka därefter med en torr trasa.

Stopp i duschrören

Spola dina avlopp med kokande vatten + en fjärdedels kopp bakpulver och 50 ml vinäger. Så får du enkelt och miljövänligt bort stopp i avloppet!

Att avlägsna rester från klistermärken

Häll matolja på en bomullstuss och gnid på märkena tills de är borta. Om det är mycket klister kanske du behöver hjälpa till att skrapa försiktigt med någon typ av träkniv. Tvätta efter med vatten blandat med några droppar diskmedel och ättika.

Gröna trädgårdsmöbler

Ta bort gröna algavlagringar på utemöbler genom att göra rent dem med 1 liter ljummet vatten + 2 dl ättika. Skölj noga efteråt med vanligt vatten

Fläckar

Blanda en del vinäger, en del hårschampoo och två delar varmt vatten. Doppa en trasa i blandningen och gnugga på fläcken. Skölj sen tröjan i vatten och låt den torka. Ett riktigt mirakelmedel mot fläckar!

Kaffefläckar

Färska fläckar av kaffe tas lättast bort i kallt vatten. Torkade fläckar på vitt tyg doppas i kokande vatten. Kulörta plagg penslar du med äggula som du löst i ljummet vatten, skölj sedan noga.

Fläckade koppar/muggar av te och kaffe

Ta lite salt och gnugga på de utsatta områdena så försvinner de lätt. Ett annat sätt är att torka ur dem med droppar av ättika.

Kragar och manschetter

Hårt smutsade kragar och manschetter kan man göra en röra av vinäger och bikarbonat och stryka på innan tvätt. Tvätta sen som vanligt och du ska se smutsen försvinner!

Långlivade blommor

För att dina blommor ska stå sig längre kan du blanda i 2 msk strösocker och 2 msk vinäger i vattnet

Är vasen för stor för blombuketten?

För stor vas eller för lite blommor? Tag plastfolie eller cellofan och knöla ihop i vasen och häll vatten över, så kommer blommorna upp en bit.


Få bort kalk i toalettstolen

Häll en burk eller flaska med Coca Cola över kalkbeläggningarna i din toalett. Låt det verka i en timme. Skrubba och spola sedan noga.

Den aktiva ingrediensen i Coca Cola är fosforsyra, det är den som gör att kalket löses upp. Polera gärna din toalett med bilpolish efteråt, det ger en blank och lättstädad yta.

Rengör kastrull

För att få bort fastbränd mat i din kastrull kan du gnugga den brända botten med sockerbitar, då blir den snabbt ren och fin igen. För att få den extra blank efteråt kan du doppa en svamp i vetemjöl och putsa.

Rengör pianotangenter

Ta lite tandkräm på en trasa och gnugga på pianotangenterna. Tandkrämen slipar på ett skonsamt sätt bort smutsen – utan att skada pianot.

Så sköter du ditt smink bäst

Undvik att förvara ditt smink i ett badrumsskåp som har varm lampa bredvid. Bakterier gillar värme och feta produkter härsknar lätt, förvara därför produkter som innehåller fett i kylen.

Håll sminket rent genom att rensa ur och tvätta sminkväska, svampar och penslar ofta med schampo eller tvål. Använd penslar istället för fingrarna – då håller produkterna betydligt längre!

Foundation – Blir den gammal kan den lätt ge upphov till svullna ögon och utslag. Max ett år kan du spara den om den förvaras svalt och mörkt.

Concealer – Hållbarhet för en fast concealer är sex-åtta månader och för flytande concealer upp till ett år.

Mascara – Håller max sex månader! När du är förkyld och irriterad i ögonen är det mascaran som lättast drar åt sig bakterier. Så byt ut den efter en förkylning, gammal mascara kan ge ögon infektioner.

Läppstift – håll rent genom att torka av med luddfritt papper.

Hudkrämer, schampo och balsam – Hållbarhet cirka ett år om man sluter locket ordentligt.

Nagellack – förvaras i kylskåp!

Få bort pälsängrar och silverfiskar

För att förhindra att pälsängrar flyttar in kan man binda ett tjärsnöre i ett element eller på soffbenet. Man kan även droppa lite aromatiska oljor på ett melittafilter och lägga i till exempel garderoben.

För att få bort silverfiskar på toaletten kan man även stryka lite aromatiska oljor längs lister och trösklar där.

Få gulnad plast vit igen

Låt den gula plasten, till exempel en väggkontakt, ligga i såpavatten en natt så blir den vit och fräsch igen.

Rengöring av plattång

Även din plattång kan ibland behöva en rengöring eftersom det brukar fastna damm och stylingprodukter på plattorna. Fukta en trasa med lite fönsterputs så gör du lätt ren ytorna.

Skulle detta inte hjälpa kan du rengöra plattorna med samma rengöringsmedel som man använder för glaskeramikhällar på spisar.

Man kan även ta ett rakblad och försiktigt skrapa rent ytorna om det fastnat smuts, ta därefter en trasa med fönsterputs för slutfinish.

För stor vas?

Fyll din vas med genomskinlig cellofan och fyll sedan på med vatten som vanligt. Blommorna kommer nu längre upp och det ser trevligare ut!

Så rengör man en rougeborste

Häll alcogel i handen och gnugga borsten i din hand. Bakterierna försvinner då och alkoholen dunstar så att borsten snabbt blir torr igen.

Borstar med äkta hår rengör du med schampo och balsam, helst en gång i veckan. Foundationpenslar, läppenslar och övriga penslar som används till flytande konsistenser rengörs med diskmedel.

Låt dina penslar ligga och torka horisontalt. Detta för att undvika att det hamnar vatten där borsten fäster vid skaftet, då kan limmet lösas upp och håren börjar lossna.

Rostfritt stål

Kyl och frys av rostfritt stål är ju snyggt, men ofta kan man få jobbiga fingeravtryck som är svåra att få bort. Det finns en enkel lösning till detta - ta bara vanligt mineralvatten på lite hushållspapper och torka bort!

Kalkig och smutsig diskhon

Blanda lika delar ättika och vanligt kranvatten i en blomspruta. Spruta på utsatt område och låt det verka en liten stund, torka sedan av med lite papper och det blir skinande rent! Enkelt och miljövänligt!

Rengör kinamatta

Tro det eller ej men en kinamatta kan du göra rent med hjälp av ett ituskuret kålhuvud. Mattan blir då ren och får tillbaka sin lyster! Ett annat alternativ är att göra en blandning av mjöl och salt som får verka på mattan i ca 30 min. dammsug och skaka den efteråt. Trasmattor tvättas med såpa och vatten

Dammig soffa

Fukta ett lakan och lägg på soffan. Daska sedan med en mattpiska så sugs dammet upp i lakanet och flyger inte omkring i lägenheten.

Läderfåtölj

För fläckar är universalmedlet uppvispad äggvita. Man kan också prova grönsåpa och ljummet vatten. Sug upp fukten med en torr trasa. För att polera upp möbeln kan du använda bivax.

 

Ohyra på växter

Om du fått löss på krukväxterna, koka en rejäl knippa persilja i vatten och använd det avsvalnande koket att vattna med så försvinner de.

 

Näring åt krukväxter

Nästa gång du kokar potatis kan du spara potatisvattnet. När det har svalnat spär du ut det med ytterligare lite kallt vatten och vattnar krukväxterna med det.

Släng inte bort tebladen när du bryggt te i kanna. Lägg dem ovanpå jorden i dina krukväxter, de är ett utmärkt gödningsmedel!

Få bort blom/bananflugor

Ställ fram en skål med en blandning av vatten, ättika och lite diskmedel. Helst bör skålen vara gul på insidan, eftersom myggorna dras till gult. De sätter sig då på vattnet och ramlar i och drunknar eftersom ytspänningen minskar med diskmedlet.

Få bort kattkiss

Blanda citron och ättika, doppa en trasa/svamp i och stryk på de ställen katterna brukar kissa. Då kommer inte katterna vilja kissa där längre.

Propp i avloppet

För att lösa propp i avloppet på ett miljövänligt sätt kan du spola med kokande vatten, 1/4 kopp bakpulver och 50 milliliter vinäger.

Rengöring med vaskrensare

Räcker inte den vanliga rengöringen för att få bort stoppet kan du prova en vaskrensare av gummi. Tejpa igen översvämningshålet i hon och tryck fast vaskrensaren över avloppshålet.

Fyll sedan tvättstället eller diskhon till hälften med vatten och pumpa upp och ned för att se om proppen lossnar av sugkraften. Om sugproppen inte fastnar ordentligt, släpp in lite vatten under den.

Frosta av frysen

Börja med att stänga av frysen. Koka vatten i en kastrull i omgångar och ställ in i frysen – det blir klart på en halvtimma. Koka helst i vattenkokare, det är mer energisnålt! Ha en plåt med kanter eller en skål under som samlar upp vattnet.

Rengör spisplattorna

Om spisplattorna är hårt smutsade rengör du dem lättast med en stålborste som du har doppat i rengöringsmedel. Glöm inte torka spisplattorna noga när du har rengjort dem.

Vill du kan du underhålla ytan på spisplattorna genom att gnida in dem med några droppar symaskinsolja.

Fettavtryck på väggen

Stryk tandkräm på en fuktig trasa och gnugga sedan på fläckarna. Torka av med en ren fuktig trasa och låt sedan torka.

Hur man rengör en rakhyvel

Fyll en liten skål med vinäger och bikarbonat, låt rakbladet/rakhyveln/saxen ligga i blandningen över natten. Nästa dag tar du ut den och torkar torrt. Sterilisera bladet med lite alkogel och lämna sedan för att lufttorka.

Stearinfläckar

Har du fått stearinfläckar på mattor eller möbler, sätt en papperspåse över fläcken och stryk med ett varmt strykjärn över. Papperspåsen då suger i sig stearinet och fläcken försvinner.

Dofttips – under vasken

Häll lite vodka i ett glas och sätt in under vasken, så får du bort otrevliga odörer. Vill du att det ska dofta gott kan du lägga i en vaniljstång i glaset.

Polera fönsterbänk i marmor/sten

Dra på dig en yllestrumpa el vante. Ta ofärgad skokräm och gnid in ordentligt på fönsterbrädan, det är viktigt att fönsterbrädan är ren och torr innan man börjar. Vänd sedan på vanten/strumpan och polera det glänsande.

Det är friktionen av yllestrumpan/yllevanten som ger värme och i sin tur att skokrämen tränger in ordentligt.

Rengör rottingmöbler

Börja med att dammsuga rottingfåtöljen, använd möbelmunstycket om du har ett. Ta sen såpavatten och tvätta av fåtöljen, använd tandborste för att komma åt trånga partier. Torka sedan rent med torr trasa.

Rengör din skärbräda

Diska av skärbrädan av trä ordentligt. Strö på salt, skrubba in saltet i skärbrädan med en rotborste och låt sen stå i ca 20 min. Skölj den sedan och du har en ren och bakteriefri skärbräda!

Rengöra ”snirklig” spegelram i förgyllt guld

Ta på dig mjuka vantar så att du inte skadar ramen. Man får absolut inte ha blöta eller fuktiga fingrar, det kan skada guldet. Ta sedan en mjuk borste, tex en brödpensel, och borsta bort damm försiktigt. Om det finns riktigt trånga ställen kan man använda en liten tandborste.

Håll dina stövlar snygga

Börja med att fetta in stövlarna så att skinnet inte spricker. Fyll sedan skon med tidningspapper, använd bomull om stöveln är spetsig. Ta sedan en petflaska och ställ i skaftet så håller stöveln formen.

Tröga byrålådor?

Går det trögt att öppna och stänga dina byrålådor? Ta lite stearinljus och smörj in kanterna så går det som på räls sen!

Frys in mat på rätt sätt

Lägg först in maten i folie så att det inte bildas luft runt som det kan göra i plastpåsar. Lägg sen foliepaketet i plastpåse och märk upp vad det innehåller.

Dammsugning

Om du har skruvar eller andra små föremål som skräpar på golvet, tex barnens leksaker, kan du trä på en nylonstrumpa på munstycket innan du dammsuger.

Tvätta fönster

Blanda ett par droppar diskmedel i en halv hink ljummet vatten. M visar hur man ska göra med fönsterskrapan och hur fönsterskrapan (gummiskrapa?) ska se ut för att uppnå bästa möjliga resultat.

Smutsiga väggar/dörrkarmar

Väggar inomhus kan rengöras med lite råriven potatis och vatten. Pröva också att gnida några dagar gammalt franskbröd på fläckarna – Kan testas på en dörrkarm!

Klinkersgolv

För att göra rent fogarna mellan klinkers kan du använda 24% ättiksyra, vilket tar bort det svarta. Låt verka 5-10 min, gnid in gång på gång och skölj med vatten. Använd en skurborste eller tandborste för att komma åt i de mindre springorna. Universallösningen med såpa och vatten fungerar också bra att tvätta klinkers med.

Putsa upp träsängen

Man ska undvika att olja in sängar med tex olivolja då det härsknar och börjar lukta. Det bästa är att använda vax. Ta vax på en svamp och smörj in. Fungerar även med parafinolja.

Kalkavlagringar på toaletten

Gör rent i toalettstolen med vatten, bakpulver och citronsyra och skrubba med en toalettborste. Lägg dessutom i ett ostronskal i vattenreservoaren för att avlägsna kalkavlagringar.

Gör rent i toalettstolen med vatten, bakpulver och citronsyra och skrubba med en toalettborste. Lägg dessutom i ett ostronskal i vattenreservoaren för att avlägsna kalkavlagringar.

Blanda en del vatten och en del såpa i en blomflaska. Spraya på din blomma och skölj av i duschen. Så håller du dem enkelt rena och så kan de torka på balkongen.

Köksluckor

Polera köksluckor med möbelpolish då och då, det stöter bort fett och damm och håller dessutom matoset borta.

Rengör dina glasögon

Använd lite varmt vatten och diskmedel att torka rent dina glasögon med!

 

Rengör element

För att enklast rengöra dina element - börja med dammvippan, fortsätt med diskborsten doppad i diskvatten. Torka sedan med en torr trasa, eventuellt lindad runt en gammal tandborste, så att du kommer åt överallt.

Ett annat bra tips är att använda en fuktig trasa på en galge så kommer du åt emellan!

Linoleumgolv

Blanda citronsyra med vatten och använd en svamp eller trasa. Citronsyran slipar bort den ingrodda smutsen på ett miljövänligt och skonsamt sätt, utan att det för den skull blir repor i golvet.

Rengör akvariet

Använd aldrig varmt vatten vid rengöring av akvarier, då uppstår spänningar i glaset kan leda till att det spricker. Använd gärna en svamp, inte en skrapa, för att undvika repor i glaset.

Ett bra tips är att använda ättika för att få bort gamla kalk avlagringar, skölj noga efter.

Dammiga persienner

Knepet för smutsiga persienner heter bomullsvantar. På med vantarna och dra mellan persiennerna med fingrarna. Behövs det kan du fukta dem lite. Bomullsvantar finns att köpa på apoteket.

Unken pälsjacka

Häng in jackan i en klädpåse och ställ in en skål med ättika 24 procent i botten. Knyt för och låt stå över natten. Morgonen efter är den unkna doften borta!

Rengör flaskor och annat som kommer i kontakt med bebisens mat

• Tvätta händerna med tvål och vatten.
• Diska all utrustning med varmt vatten och diskmedel. Använd helst en flaskborste.
• Om det är svårt att få bort mjölken från nappen hjälper det att gnugga den med grovsalt
• Skölj utrustningen noggrant.
• Lägg delarna i en ren kastrull och täck dem med vatten.
• Låt utrustningen koka utan lock i 5 minst fem minuter.
• Plocka upp delarna ur kastrullen och låt lufttorka. Det finns så kallade flaskkaktusar som är praktiska att torka sakerna på.

Så slipper du blomflugorna

Nu till våren börjar värmen komma och har du lämnat övermogen frukt eller en melittapåse framme så har du snart ett gäng bananflugor på besök!

Men då har Marie-Louise ett mycket enkelt och smidigt tips på hur du kan få bort dem. Blanda en del vatten, en del äppelcidervinäger och ett par droppar diskmedel (det sista för att få bort ytspänningen) i ett glas och ställ det vid diskbänken. Sen är det klart!

Inom några dagar har flugorna samlats i glaset och du slipper ha dem surrandes runt dig!

Putsa badrumskaklet

Badrumskaklet blir skinande blankt om du tvättar det med en miljöanpassad biltvättsvamp som innehåller vaxschampo. Efter tvätt spolar du av med duschslangen och låter självtorka.

Rengör glasdörren

Gnid in glasdörren, tex vitrinskåp eller glasskåp med citronsaft och torka med hushållspapper.

Rengör gulnad plast

Smörj in med såpa och låt stå över natten – torka bort nästa dag.

Få bort lukten i diskmaskinen

För att få bort lukter av alla de slag strör man ut kaffebönor i den och låter den stå stängd en dag.

Rengör strykjärnet

Ångstrykjärn avkalkas effektivt om du blandar en matsked 24-procentig ättika tillsammans med vatten i strykjärnets behållare. En tops doppad i ren ättika – 24 procent – rengör hålen på undersidan.

Bona golven

Kläck ett ägg och häll ut äggulan på golvet och gnid in med en trasa. Torka efter med fuktig trasa.

Obehaglig odör i badrummet efter nybytta blöjor?

Tänd en tändsticka, Lukten från tändstickan maskerar den illaluktande bajs-doften – det vill säga tar över och lägger sig på den.

Låglivade tulpaner

• Håller ni med om att tulpanerna växer lite för snabbt och börjar sloka alldeles för tidigt? Då ska ni blanda i ca två matskedar potatismjöl i blomvattnet. Det är stärkelsen i mjölet som ger dem längre hållbarhet!

Slipp katt- och hundhår

Torkar du ditt husdjur med ett fuktigt sämskskinn så fastnar det mesta av håret på sämskskinnet