Varning för energitjuven!

Av KARIN AASE
Publicerad 15 oktober 2007 23.30 | Uppdaterad 19 oktober 2007 2.00

Utmattad när du går från jobbet? Ledsen och förvirrad efter ett möte där du bara blev missuppfattad? Ta det lugnt, det är inte dig det är fel på, du har bara råkat ut för en energitjuv.

– I en vanlig relation ger du energi ibland och tar energi ibland. Där finns en ömsesidighet som gör att båda personerna mår bra och är glada och nöjda. Men är det en energitjuv inblandad så finns inte det här samspelet, utan då är det en person som hela tiden tar och tar och tar energi, och det gör den andra personen helt utmattad, säger samtalsterapeuten Ingalill Roos, författare till boken ”Energitjuvar – i familjen, i relationen och på jobbet”.


Ingalill Roos

I grunden, förklarar hon, är en energitjuv någon som har starka obehagskänslor inom sig, kanske en massa obearbetad ilska som han eller hon inte orkar bära själv. Därför ser personen hela tiden till att försöka lägga över sin egen frustration på någon annan för att själv må bättre. Ibland subtilt med små pikar, ibland med stora offensiver.


– Det kan vara enkla kommentarer som ”tycker du verkligen att du passar i den där färgen”, eller att personen vägrar att ge sig i en diskussion och blir aggressiv. Eller att energitjuven bara nonchalerar dig utan att du förstår varför.


Men det är inte av elakhet som tjuven uppför sig så här, det är för att känna makt, få en energikick och för att slippa ta ansvar för hur han eller hon mår.


– De känner att de har blivit missgynnade tidigare, så nu är det minsann deras tur att få. Och då spelar det ingen roll att arbetskamraten som får stå i vägen för pikarna är helt oskyldig och själv råkar illa ut. I energitjuvens medvetande ligger felet alltid hos någon annan.


Eftersom hela syftet med energitjuvens beteende är att slippa bära sin egen ångest och att ta energi från andra, leder det till att de som jobbar med en energitjuv ofta blir helt utmattade.


– När du jobbar med någon som lyssnar och tar dig på allvar mår du väldigt bra, men om du hamnar i en situation där din arbetskamrat hela tiden kritiserar, nonchalerar och dominerar så händer det omvända. Du blir trött, glädjelös och undrar vad du har gjort för fel eftersom inget i relationen fungerar.


Att jobba med en energitjuv är med andra ord väldigt frustrerande, och extra jobbigt blir det om personen i fråga råkar vara din chef.


– Det är en jättesvår situation, för eftersom energitjuven inte vill se sina egna fel kommer han eller hon inte alls att förstå vad du menar om du försöker prata om det. Till slut kanske det leder till att du får byta arbetsplats om du inte orkar med att hela tiden vara den som ger.

En energitjuv...

...lägger sina egna frustrationer på andra för att själva känna lättnad och få en energikick
...får därmed bättre självkänsla på andras bekostnad
...är hela tiden intställd på försvar och ser inte sin del i en konflikt
...tar inte ansvar för sitt beteende
...njuter av att krångla och säga nej
...njuter av att vara i överläge
...vill alltid ha sista ordet
...vill göra allt på sina villkor
...kränker med ord och kommer utan orsak med kritiska kommentarer
...lyssnar inte på dig
...kan vara man eller kvinna, din chef eller vaktmästaren. Kort sagt: du hittar dem i alla situationer.

Energitjuven får dig att...

...bli förvirrad och tro att du gjort något fel
...känna dig sviken
...bli utmattad
...bli nedstämd och ledsen
...få en förvrängd självbild


Så här kommer du undan:
Genomskåda tjuvens påståenden, och låt inte dennes falska uppfattning bli din egen självbild
Kom ihåg att du inte har gjort något för att förtjäna påhoppen, du har ingen skuld
Ställ motfrågor när personen påstår något, till exempel ”Vad menar du med det?”, ”Varför säger du så?” Då blir du en besvärlig person att ta energi från.

Tar utan att ge

Överallt finns dom. Vem som helst kan drabbas.

Se upp för energitjuven som tar all din kraft utan att ge något tillbaka.
- Jag försöker hålla dom ifrån mig, säger sångerskan Charlotte Perrelli.
 

Så känner du igen en energitjuv:
Energitjuven kan vara man eller kvinna och finns i alla sammanhang.
Det är en person som stärker sig själv genom att försvaga andra.
Signalerna kan vara glasklara eller väl dolda.
I stället för att bearbeta egna ouppklarade känslor lägger energitjuven ut dem på personer i sin omgivning.

En energitjuv tar allt utrymme, erkänner aldrig sina egna fel, ska alltid göra tvärtom och skyller alltid på andra.

Om du har en energitjuv i din närhet:
Lär dig tyda signalerna.
Inse att du blir orättvist behandlad och inte bär någon skuld.
Försök att bolla tillbaka med frågor.
Det kan göra energitjuven medveten om sitt negativa beteende.
Sätt din egen gräns och stå för den.
Det är bara sunt att hålla distans till den som sårar och gör oss illa.
Om priset blir för högt - fundera på om du ska välja bort personen.
Källa: Ingalill Roos

I en sund relation finns en självklar växelverkan, man ger och tar på lika villkor. Energitjuvarna gör tvärtom. Utan att ge någonting tillbaka suger de all kraft och energi ur sin omgivning. Fenomenet beskrivs i boken "Energitjuvar i familjen, i relationen och på jobbet" som är skriven av Ingalill Roos, auktoriserad socionom och samtalsterapeut i Göteborg. Energitjuven kan vara man eller kvinna och finns i alla sammanhang, förklarar Ingalill Roos. - Det är en person med egna ouppklarade känslor som höjer sig själv genom att förminska andra. Typiska kännetecken på en energitjuv är att personen skyller ifrån sig, inte tar ansvar, aldrig erkänner sina egna fel, lägger över skuld på andra och alltid vill ha sista ordet. Signalerna kan vara tydliga eller väl dolda. Men efter sig lämnar energitjuven alltid en känsla av trötthet, olust och obehag. - De tvingar andra att bära sin skuldpåse.

Så gör Charlotte

Det viktiga är att inte ta ansvar för energitjuvens destruktiva sätta att vara. Att hålla distans är ett råd Ingalill Roos ger de som har energitjuvar i sin närhet. Det är också så schlagerdrottningen Charlotte Perrelli, som just nu reser landet runt med Heartbreak tour, försöker göra. - I mitt jobb händer det att jag stöter ihop med personer med negativ energi. Då backar jag. Även i sin privata sfär undviker Charlotte energitjuvarna. - Jag tror inte på att försöka ändra människor. Då är hellre med personer jag har mer gemensamt med. Jag har inga energitjuvar i min närhet, det är inget jag har behövt ta tag i, säger Charlotte Perrelli.

Så känner du igen en energitjuv:
Energitjuven kan vara man eller kvinna och finns i alla sammanhang.
Det är en person som stärker sig själv genom att försvaga andra.
Signalerna kan vara glasklara eller väl dolda.
I stället för att bearbeta egna ouppklarade känslor lägger energitjuven ut dem på personer i sin omgivning.
En energitjuv tar allt utrymme, erkänner aldrig sina egna fel, ska alltid göra tvärtom och skyller alltid på andra.

Om du har en energitjuv i din närhet:
Lär dig tyda signalerna.
Inse att du blir orättvist behandlad och inte bär någon skuld.
Försök att bolla tillbaka med frågor.
Det kan göra energitjuven medveten om sitt negativa beteende.
Sätt din egen gräns och stå för den.
Det är bara sunt att hålla distans till den som sårar och gör oss illa.
Om priset blir för högt - fundera på om du ska välja bort personen.
Källa: Ingalill Roos

Konsten att undvika en energitjuv

       
"Ta tillvara, och uppskatta det goda i livet, så ordnar sig resten", en gyllene regel vi alla borde tillämpa...

Jag såg honom redan på långt håll, där han stod i kön till kassan på Coop. Min inbyggda "energitjuvs-radar" började med en gång indikera att det var fara å färde. Jag reagerade rent instinktivt och bytte snabbt till en annan kassa för att undvika en konfrontation. Snabbt plockade jag upp mina varor på bandet, betalade, packade ner dem i matkassen. Och utan att se mig om gick jag med raska steg mot utgången.

Men "säg den glädje som varar för evigt!" Helt plötsligt hade jag denne man framför mig IGEN när jag kommit ut på gatan. Han tvärnitade så jag nästan kolliderade med honom. Jag är säker på att han såg mig men jag väjde undan, och med blicken stadigt riktad ner i marken passerade jag honom utan att säga ett ord. Låtsades inte se honom. Kalla mig gärna, feg, taskig okamratlig eller vad ni vill! Men faktum är att jag bara är "en vanlig människa, med fel och brister", som alla andra. Att jag valde att undvika honom hade med min egen "överlevnadsinstinkt" att göra. Jag står inte längre ut med all negativ energi denne man sprider omkring sig. Han gnäller och tjatar om sin livssituation, om alla sina nederlag och misslyckanden i livet. Talar gärna i ältande ordalag om alla olyckor och sjukdomar, vilka iderligen drabbar honom. Allt han tar sig för blir ett enda stort fiasko, om han över huvud taget tar sig för till någonting! För det mesta är han bara passiv, och sen gnäller han att "ingenting händer"!

Hur många gånger har jag inte lyssnat, stöttat och gett honom goda råd men utan att han tagit det till sig?! Och när någon annan lyckats med det han själv misslyckats med åker hans mungipor ända ner till skosulorna, och han ser ut som om han bitit i en sur citron! Jag har för länge sedan slutat vara hans "bollplank", ställer inte längre upp på att känna all min egen energi sugas ur mig sakta men säkert, allteftersom hans pladdrande gnälliga stämma borrar sina svarta klor djupt in i min själ, och hotar att slita ur mig all livsglädje.

Numera undviker jag honom, likväl som jag gör med alla andra energitjuvar. Han måste ta ansvar för sitt eget liv, och de konsekvenser som blir av hans agerande. Ingen annan ska behöva bära hans "självpåtagna börda", ej heller försöka "rätta till" hans misstag.

Livet blir så mycket lättare om man ser möjligheterna i stället för svårigheterna i det liv man lever här och nu. Bättre är att vara en "ljusspridare" hellre än en "energitjuv". Jag hoppas innerligt att han kommer till den insikten själv en dag...

Energitjuvar

 

Relationer är något av det viktigaste för oss människor. Vi är sociala varelser som behöver kärlek, närhet och omsorg. När vi däremot lever i relationer som är destruktiva kan det vara förödande för oss. En destruktiv relation tar mer energi än den ger och kan lämna personer i fråga helt dränerade på energi, utmattade, med depression och utbrändhet som följd.

Känner du att någon i din närhet är väldigt självisk, suger all energi ur dig och lämnar dig tom och trött, då är du troligtvis underpåverkan av en energitjuv.

En energitjuv är en person som när sig på din energi utan att ge tillbaka, detta sker ofta undermedvetet ifrån båda håll. Det kan vara en partner, familjemedlem, syskon, barn, arbetskollega, vem som helst som du har en relation till.

Energitjuv är personer som överför sina undertryckta och omedvetna känslor inombords på människor i sin omgivning men vägrar att se eller acceptera att det är deras egen ilska, smärta, frustration och sorg. De för över dessa jobbiga känslor på andra för att få avlastning själva och slippa bära på allt detta inombords.

Det är självklart mycket jobbigt för dem som blir utsatta, speciellt om man själv är en givare som ger mycket av sig själv i hopp om att få tillbaka det som ges vilket aldrig sker i en relation till en energitjuv. Detta lämnar alltså givaren tom på energi tillslut utan att man riktigt kunnat förklara varför.

Under påverkan av en energitjuv upplever man ofta oförklarliga olustkänslor, ilska, irritation med trötthet som följd. Det är energitjuvens egna känslor och upplevelser som projiceras verbalt på mottagaren, det är ett maktbeteende som kan lämna mottagaren en känsla av att vara utsatt, utnyttjad, kränkt och/eller hotad.

Energitjuven gör detta mer eller mindre omedvetet och skyller mer än gärna ifrån sig, vägrar inse att det är den som är eller har problemet och inte mottagaren. Energitjuv kommer att försöka fly och förneka.

Det mönster som en energitjuv har härstammar ofta ifrån barndomen där det funnits brist på kärlek och omsorg. Det är alltså obearbetade känslor som ligger till grund för detta beteende inte på något sätt en mening att vara direkt elak. De söker avlastning och flykt ifrån jobbiga obearbetade händelser i barndomen och har lärt sig ett sätt att kunna avreagera sig på, genom att utnyttja andra .

Hur du kan ta dig ur energitjuvens påverkan är att konfrontera, fråga; Varför säger du så? Vad menar du med det? Vad är det du vill? Vad är du ute efter? Och där med att försöka tvinga personen att förklara sig och sitt beteende, troligtvis kommer du då få en undanflykt och undvikande men det får tjuven ur balans och kommer av sig vilket medför att överföringen av energi troligtvis avbryts.

Du kan även observera detta beteende hos en annan person och bli medveten om att detta pågår och försöka hålla ifrån dig att det inte är du som har problemen utan den andra parten i relationen och vägra att bli nertryckt eller kränkt.

Det är viktigt att du står på dig och inte hålla med, försvara dig själv ifrån energitjuvens negativa kommentarer och påhopp. Lämna en relation om du inte får den uppmärksamhet, kärlek, omsorg och uppskattning som du är värd och behöver. Kommer du ur en relation med en energitjyv kommer du att känna en otrolig lättnad och frihet medan energitjuven kommer att sakna energin du gav.

I en sund relation är det ett jämt utbyte av energi, givande och tagande, det går jämt och harmoniskt och lämnar en positiv känsla inombords.

Vad en sund relation bör innehålla:

Trygghet, säkerhet, kärlek, omsorg, respekt, god vänskap, empati, förutsägbarhet, beskydd, stabilitet, uppskattning, acceptans, frihet, bekräftelse, öppen kommunikation, lika värderingar, sex som är ömsesidig njutning (om sexuell relation), tillförsikt, jämlikhet, samma rättigheter, fritt val att säga nej respektive ja, eget socialt liv utanför relationen, rätt till nära relationer med familj, släkt och vänner, fritt att ha och uttala egna åsikter mm.

Du är på väg åt fel håll om du upplever:

Otrygghet, osäkerhet, ångest, skuld, oberäknelighet, att du behöver anpassa dig, trycka ner känslor, överkörd, svartsjuka, inte kunna/våga säga ifrån, lidande, maktlöshet, vara undergiven, kontrollerad, brist på empati, skam och övrig brist på det som står uppräknat under vad en sund relation bör innehålla.

Upplever du många av dessa negativa sidor bör du se över relationen ordentligt, om det är värt att stanna. Det kan hända att du umgås eller lever med en person med narcissistiska och/eller psykopatiska drag som i värsta fall kan bli direkt farligt för dig.

Livet är för kort för att slösas bort på människor som du inte får tillbaka att det fina du ger till, du är värd och förtjänar mycket mer, kom ihåg det!

 

Källor:

Energitjuvar - i familjen, i relationen och på arbetet av Ingalill Roos

Är du gift med en psykopat? - Om farlig och förförisk kärlek Av Eva Rusz