Magkatarr

Magkatarr (gastrit)

Med magkatarr betecknas en inflammatorisk retning i magslemhinnan eller tolvfingertarmen.

Dessa sjukdomar orsakas framför allt av stress, oro, starkt kryddad mat, kaffe, sprit och tobak, oregelbundna matvanor, jäkt och dålig tuggning. 


Psykiska faktorer, stress och starkt retande ämnen i mat och dryck kan framkalla för stark saltsyrautsöndring som   irriterar magslemhinnan, med åtföljande smärtsam inflammation, ev sår, kramper, halsbränna, uppkördhet, illamående, aptitlöshet, kräkningar, ibland blödningar (blodkräkningar eller tjärfärgad avföring). Det vanligaste symtomet är   magsmärtor.


Speciella dietföreskrifter
Till att börja med rekommenderas en mycket mild skonkost, ev specialfasta med linfröavkok, havre- eller risavkok  och Vetediet (hälsokostvara) samt kamomillte och pepparmynta, vidare utspädd morotssaft. Senare potatisgröt, havregröt, morotspuré, avorioris, mixad grönsakssoppa.

Potatisavkok och råsaft samt vitkålssaft är välgörande. Senare kan man lägga till hårt tunnbröd, finriven råkost och färsk frukt. Små måltider rekommenderas. Tugga väl och ät långsamt.


Naturmedel/örter
Te på kamomill, pepparmynta och rölleka är bra vid magkatarr. Vid saltsyrebrist rekommenderas te på malört, vattenklöver och gul gentiana. 


Slembildande är linfrö och loppfrö (psyllium) båda som avkok eller hela samt havre- och risavkok. Bockhornsklöverfrö.
Skogsborgs te nr 20 och Ledins MagTe och Magelexir vid saltsyrabrist. Luvos Ultra är lindrande vid halsbränna
(saltsyraöverskott).


Fysikalisk terapi
En s k rullkur med kamomillte rekommenderas. Först dricker man kamomillteet, sedan ligger man 5 min åt gången först  på magen och sedan på vänster sida, därefter på ryggen och sedan på höger sida. Avspänning, autogen träning, meditation, yoga, värmedyna på magen når man ligger, långpromenader, joggning i lugn takt och bukandning kan också prövas.


Att observera
Kaffe, sprit och tobak år gifter för magen och bör inte användas. Undvik dessutom att jäkta och stressa och ta inte på dig  för mycket arbete och bekymmer. Sjukskrivning är ofta nödvändig för att kurera en dålig mage. En misskött mage kan leda  till livshotande blödningar (blodkräkningar - svart tjärfärgad avföring) som kräver akut sjukhusvård. 
Långvarig psykoterapi kan behövas för att komma åt magbesvärens djupaste psykiska orsaker. Konventionell behandling med saltsyreneutraliserande medel eller kirurgi ger endast symtomlindring - inte bot.


Pisangpulver


Pisang-Pulver är en ren naturprodukt - ett koncentrat av speciellt utvalda, storväxta bananer, PISANGER. Pulvret
finns finns att köpa i varje välsorterad hälsokostaffär eller via websidan: http://www.pisang.se/
Pisangen ätes i 3:e världen vanligen kokt eller stekt. I Indien har den sedan gammalt använts i folkmedicinen som botemedel  mot olika magbesvär, men då i rått tillstånd.

Att Pisangen besitter sådana egenskaper har på senare tid bekräftats av framstående vetenskapsmän i Storbrittanien och Indien. Pisang - Pulver innehåller 10 viktiga vitaminer och antioxidanter samt 18 olika mineral - och spårämnen. Kolhydratinnehåll ca 80%, varav ca 50% polysackarider, som lagras upp i lever och vävnader i form av glykogen = animalisk stärkelse.

Glutenfritt! Ett mycket bra kosttillskott och också ett bantningsmedel, om man ersätter åtminstone ett mål om dagen med Pisang - Pulver och yoghurt.


Se f.ö. sid.142-145 i boken "Mat är Bästa Medicinen". Författare är Jean Carper, medicinsk journalist som i många
år arbetat med hälso -, närings - och konsumentfrågor för amerikansk radio ochTV. Hon har skrivit ett femtontal
böcker och medverkat regelbundet i tidningar och tidskrifter, bl a Washington Post.

Chilipeppar
Det kan synas paradoxalt att starka kryddor som Chili kan vara fördelaktiga vid magkatarr. Det är innehållet av bl.a. Capsaicin i Chili som har en visad inflammationshämmande effekt.

Se även mera på sidorna om Bältros och Smärta för mera information om Capsaicin. Det finns ett kosttillskott som har använt en hel del i Danmark och som även nu under hösten2004 finns tillgängligt i Sverige som innehåller Chili. Det är en kraftigt dragerad form för att inte ger irritation i munnen för den som inte tycker om stark chilismak.

Det står mera om Appital på sidan om Colon Irritabile. Medlet bör även kunna hjälpa dem som har magkatarr som ett framträdande inslag i sin Colon Irritabile.