Godbitar att prova på

Antal portioner

Det behöver du
Botten:
10 st digestivekex
100 g smör, smält

Första fyllningen:
2 pkt philadelphiaost, á 200 g
3 st ägg, medelstora
1.5 dl socker

Översta lagret:
4 dl crème fraiche
1 msk vaniljsocker
1 dl florsocker, siktat

Citronsås:
3-4 msk citronsaft, färskpressad
0.75 dl vatten
1 tsk majsenamjöl
1 st äggula
1.5 dl socker
1 msk smör

CheeseCake med Citronsmak

Hur man
1. Botten
Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smula sönder kexen.
3. Blanda med det smälta smöret.
4. Tryck ut blandningen i en pajform med löstagbar botten.
5. bottnen i ugn 5-10 minuter.
6. Första fyllningen
Skruva ner ugnen till 180 grader.
7. Ställ åt sidan.
8. Mosa philadelphiaosten noggrant med en gaffel.
9. Blanda i äggen och sockret.
10. Vispa runt till en röra.
11. Fördela över den förgräddade kexbotten.
12. Grädda i 180 grader ca 35 minuter till dess kakan "lyfter" lite längs kanterna och i mitten.
13. Låt den kallna.
14. Översta lagret
Blanda sedan ingredienserna till det översta lagret.
15. Bred ut på den helt kalla kakan.
16. Grädda i 180 graders ugnsvärme i 6-7 minuter så att ytan stelnar något.
17. Låt kakan kallna.
18. Citronsås
Blanda citronsaft, vatten, majsenamjöl, äggula och socker i en rostfri kastrull.
19. Låt sjuda upp försiktigt.
20. Rör i blandningen hela tiden tills den tjocknar något.
21. Avsluta med att vispa ner kallt smör.
22. Låt svalna.
23. Vid servering
Garnera med limeskivor och/eller citronmeliss och passionsfrukt.
24. Servera den kalla citronsåsen till kakan.

Receptet kommer från "halv åtta hos mig".

Antal portioner 45st

Det behöver du
50g jäst
150g smör eller margarin
1-2 påsar saffran á 0,5g
5dl mjölk
250g kvarg/kesella 10%
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
1/2 tsk salt
15-17 dl vetemjöl

Fyllning:
200g smör eller margarin
1 1/2 dl strösocker
3-4 tsk vaniljsocker

Till pensling:
Ägg
Pärlsocker

Saffranbullar med vanilj

Hur man
  1. Smula jästen i en degbunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med en mortelstöt eller kavel på påsen. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och låt det bli ca 37ºC.
  2. Häll mjölkblandningen över jästen och rör om. Rör ner kvarg, socker, ägg och salt. Arbeta ner nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen och täck den med bakduk. Låt jäsa 30-45 minuter.
  3. Fyllning: rör matfettet, socker och vaniljsocker smidigt.
  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda degen med ev. resten av mjölet och dela den i 2 delar (för 45 bullar).
  5. Kavla ut varje del på mjölad bänk till en kaka, ca 25x60 cm. Bred på fyllningen. Vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen. Skär ca 2-3 cm breda remsor, dela dem på mitten men låt de sitta ihop i övre kanten. Sno ihop till en knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.
  6. Sätt ugnen på 250ºC.
  7. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker.
  8. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.

Antal portioner

Det behöver du

Myntasås
2 dl turkisk yoghurt eller liknande
100 g fetaost
½ dl hackad färsk mynta
salt och peppar

(Blanda ihop allt)

Aioli
2 äggulor
1,5 dl rapsolja
2 vitlöksklyftor
salt
vitpeppar
örter
citron(saft)



Gör så här:
Vispa äggulorna till ett hårt skum med elvisp.
Tillsätt oljan långsamt under vispning.
Tillsätt kryddor: vitlök havssalt, vitpeppar, och valfria örter under avsmakning och rör om. Tänk på att saltsmaken kan bli starkare efter en stund eftersom saltet sakta smälter.
Tillsätt citronsaften sist och rör om. Färdigt!

 

Tzatziki

Turkisk yoghurt

1 gurka

2-3 vitlöksklyftor

salt o peppar

1 citronklyfta


Gör så här:
Riv gurkan på ett rivjärn, grova sidan. Lägg i en sil och låt rinna av i minst en timma. Blanda youghurten, vitlöken, salt o peppar + en skvätt citron under tiden och ställ kallt.
Efter att gurkan är väl avrunnen från vattnet, blanda i yoghurten och rör om
Låt stå och dra i ca en halv timme i rumstemp.

Mangosås
3 dl turkisk yoghurt
1/5 dl majonäs
1 krm salt
1 msk mango chutney

(ta efter smak men ungefär detta, b landa ihop allt)  

 

Fetaost/olivröra
200 g smulad fetaost
1 dl urkärnade svarta oliver
4 dl turkisk yoghurt
Rivet skal från 1 citron
Salt
Peppar

(Blanda ihop allt)

Roccolasås
5 0 g ruccola
1 ½ dl tjock yoghurt (grekisk eller turkisk)
2-3 msk majonnäs
½-1 msk chilisås
Cayennepeppar


(Blanda ihop allt)

 

Basilikasås
Ingredienser
3 dl Lindahls yoghurt
4 msk majonnäs
1 knippe färsk basilika, finskuren
1 vitlöksklyfta, pressad

(Blanda ihop allt)

Asiatisk grillsås
2 dl Lindahls Turkisk Yoghurt eller Grekisk Yoghurt

2 dl kokosmjölk

1 dl salta jordnötter, mixade el finhackade

2 vitlöksklyftor, pressade

1 msk strösocker

1 msk oystersås

2 tsk röd currypasta

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna i en kastrull och värm försiktigt under omrörning.
Serveras varm eller kall.

 


 

Goda såser från 100 årsfesten

Hur man

   


Antal portioner 2st

Det behöver du
10 dl vetemjöl
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
8 dl dinkelmjöl fullkorn
1 l filmjölk
2 dl russin
1 tsk kardemumma
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
2 dl mörk sirap
1 dl lingon
1 msk sesamfrö

Grovt Hällbröd

Hur man
150 grader-ugn
Blanda samman samtliga ingridienserna i en bunke.
Häll upp degen i smorda formar och strö sesamfrö över bröden innan gräddning.
Grädda längst ner i ugnen i ca 2 timmar.

Antal portioner 1 bakform cirka 1 1/2 liter

Det behöver du


Dinkel är läkande för tarmslemhinnan och innehåller
mer protein och mineraler än vetemjöl.
Håller blodsockret på en jämnare nivå.


2 dl fiberhavregryn
5 dl vetemjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl russin
1 dl grovhackade hasselnötter
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl mild yougurt
1/2 dl flytande honung
1/2 dl lingonsylt

Hurtbullen

Hur man
Sätt ugnen på 200 gr.
Blanda alla torra ingridienserna i en bunke.
Rör i yougurten,honung och sylt.
Klicka ner smeten en smord from,avlång bakform ca:1 1/2 liter.
Grädda i nedre delen av ugnen cirka 1 timma.
stjälp upp limpan och låt den svalna under duk.

Antal portioner 1 limpa

Det behöver du


Dinkel är läkande för tarmslemmhinnan och innehåller mer protein och mineraler än vetemjöl.Håller blodsockret på en jämnare nivå.

Det här  receptet har jag fått av min goda vän Maria.
Det tackar jag extra mycket för.
Ett underbart bröd som vi alltid bakar hemma nu.

Prova gärna.



3 dl fullkornsdinkel
4 1/2 dl dinkelsikt
1 1/2 tsk salt
1 dl vetegroddar
1/2 dl solroskärnor
1 1/2 tsk bikarbonat
3/4 tsk bakpulver
1/2 dl honung
3 dl filmjölk
1 1/2 dl mjölk

Dinkelbröd

Hur man
Blanda de torra ingridienserna.
Rör ner honung,filmjölk och mjölk.
Smörj en 1 1/2 liters form och häll i smeten.
Sätt formen i kall ugn och sätt värmen på 200 gr i 50 min.

Antal portioner

Det behöver du

Potatissallad:

½ kg färskpotatis
1 röd paprika
1 gul paprika
1 rödlök
2 nävar ruccola


Dressing:

0,25 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
1 msk fransk senap
Salt och peppar



Ljummen Potatissallad med ruccola och rostbiff

Hur man

1. Koka potatisen och hacka grönsakerna. Blanda till dressingen och låt stå svalt en stund.

2. När potatisen kokat upp, låt svalna en stund och skär sedan upp i halvor. Blanda med grönsakerna, häll över dressingen och blanda om.

Antal portioner 10port.

Det behöver du
1,2 kg potatis
1 rödlök
200gr sockerärtor
1äpple
1 röd paprika
1/2purjolök
1/2 Isbergsallads huvud eller Roman el.ruccola
 3 msk hackad dill

Dressing
1 msk vinäger
2 tsk dijonsenap
2 tsk italiensk salladskrydda
salta och peppra
3 msk olivolja
3 msk vatten

Ljummen potatissallad

Hur man
Koka potatis
Förväll sockerärtorna i minut

Skär alla grönskaer
Blanda dressingen

Blanda ihop alltsammans till en jätte god sommarsallad

Antal portioner 4 port.

Det behöver du
8-10 potatisar av fast sort, ca 3/4 kg
1 rödlök
2 dl lätt crème fraiche
1/2 tsk salt
2-3 msk ljus
eller grovkornig fransk senap
1/2 dl hackad dill
2-3 msk kapris
dillvippor

Ljummen Potatissllad

Hur man
Skala och dela potatisen bitar. Koka den precis mjuk i lättsaltat vatten. Skala och skiva löken. Blanda lätt crème fraiche, salt, senap och dill. Häll av vattnet från potatisen och rör ner såsen och löken. Garnera med kapris och dill.

Antal portioner

Det behöver du
Ingredienser
1 1/2 dl hasselnöt
125 g smör
2 dl socker
3 dl havregryn
4 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
1/2 liter bär

Tårta i micron

Hur man

Gör så här
Hacka hasselnötskärnor grovt. Smält smör, tillsätt nötter, socker och havregryn. Rita en cirkel (ca 20 cm i diameter) på tre bakplåtspapper. Fördela och bre ut smeten på cirklarna, lägg botten + bakplåtspapper på tallrikar. Grädda en botten i taget i mikron på full effekt i ca 3 minuter. Låt kallna. Bottnarna ska vara krispiga. Vispa vispgrädde med vaniljsocker. Lägg ihop bottnarna med grädde och bär emellan och överst.

Antal portioner (4 )beror ju på mycket ni slaffsar i er

Det behöver du
2 ägg
3 dl docker
0,5 tsk salt
1,5 dl mjöl
100g/1dl margarin
3 msk kakao

Kladdkaka

Hur man
Smält margarinet .
Vispa ägg och socker mycket fluffigt.
Blanda i vaniljsocker,salt,mjöl och kakao.
Blanda i margarinet
Rör till en smidig smet.(Inte vispa)

Häll i bröad form.
Jag brukar ha kokos istället att bröa formen med.
Grädda i nedre delen av ugnen i 150gr i ca 40 min

Jag kan äta upp hela själv ,så gooood.
Den skall bli mycket lös och saftig. Ta ut den i tid.



Servera vaniljvisp eller vispad grädde.
Vaniljglass går också bra.

Antal portioner 4 ja högst man vill ha många

Det behöver du
Krabbelurer brukar vi ha till frukosten på helgerna.
Vi har även vidareutvecklat den så vi har frusna blåbär,hallon,björnbär i .Välj i lagom mängd.
Det är bara att prova sig fram.

1 ägg
1 dl socker

1dl mjölk
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1/2tsk vanilsocker

Krabbelurer

Hur man
Vispa ägg och socker mycket pösigt

Blanda de torra ingridienserna och blanda i.

Stek i margarin

Kolla så att de inte blir för degiga, slå lite på dem i pannan så det låter ihåligt.(hihihi bra beskrivning va!!)

Servera med Vaniljvisp,sylt,lönnsirap.

Prova nu till frukosten till helgen.
Mona

Antal portioner

Det behöver du

Det här brödet fick jag smaka av min

arbetskamrat Ingbrit igår.

Underbart gott.
En godbit i vardagen


Bovetelimpa med aprikoser & frön

Buffé nr 2 2009, sid 7

Ingredienser
Portioner: 1 limpa

4 dl dinkel-/vetemjöl
1 dl
bovetemjöl 
2 dl havregryn
1 dl linfrö
1 dl solrosfrön (naturella)
1 dl pumpakärnor (naturella)
2 tsk
bikarbonat 
2 tsk salt  (ev havssalt)
1 äpple
1 dl torkade
aprikoser 
1/2 dl honung
4 1/2 dl naturell yoghurt (gärna ekologisk)

Bovetelimpa med aprikoser & frön

Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel

Bovetelimpa med aprikoser & frön

Hur man

Bovetelimpa med aprikoser & frön

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
3. Kärna ur, klyfta och skär äpplet i skivor. Klipp/skär aprikoserna i små bitar.
4. Rör ner honung, yoghurt, äpple och aprikoser.
5. Häll smeten i en smord och mjölad brödform eller liknande, ca 30x10 cm. Toppa med frön och havregryn och pudra över lite mjöl.
6. Grädda på nedersta falsen i ca 60 minuter.
7. Ta ut brödet, stjälp upp det på ett galler och låt svalna, gärna under duk. Servera gärna tillsammans med en tapenade, sök receptet "Tapenade med valnötter" på Ica.se.

FÖR ALLA?
Äggfri. Gör laktosfri: använd laktosfri yoghurt. Innehåller gluten och mjölkprotein.




 

Antal portioner 15-20 bullar (beror på storleken)

Det behöver du
Sätt ugnen på 200gr


3   glas   mjöl
1   glas   socker
2   tsk bakpulver
1   tsk   hjortronsalt
1   glas   mjölk
2   msk   smält margarin
rivet apelsinskal efter eget tycke

Ett gammalt recept från min mormor.Vem använder glas som mått nu förtiden?

Hastbullar

Hur man
Blanda först mjöl och socker därefter
bakpulver och apelsinskal sist rör man
i mjölk och det smälta smöret och
hjortronsaltet.Klickas ut på smord plåt.

En utav mina gamla favoriter som jag älskar.

Antal portioner 6port

Det behöver du
6 st tomat(er)
3 st vitlöksklyftor
1 kruka(or) basilika
2 msk olivolja
1 nypa(or) salt
1 nypa(or) svartpeppar, grovmalen
6 skiva(or) lantbröd

Bruschetta

Hur man

Tillagning

Finhacka tomaterna (som skall vara rumsvarma). Pressa vitlöksklyftorna, hacka basilikan och blanda med tomaterna, tillsätt oljan. Smaksätt med salt och svartpeppar.

Rosta brödet högst upp i ugnen på ca 250 grader eller med grillen. Brödet ska bli gyllenbrunt och knaprigt när det är klart. Det går också bra med en brödrost.

Servera tomatröran på brödet.

 

Antal portioner 4port

Det behöver du

Klassisk Pesto

ca  15  minuter

Pesto

Hur man

Tillagning

1. Rosta pinjenätterna.

2. Stöt basilika och pinjenötter i en mortel, eller kör i en mixer eller matberedare. Lägg i vitlök och lite av oljan. Fortsätt att stöta. Tillsätt sedan den rivna parmesanosten och rör om.
Smaka ev av med salt och nymalen svartpeppar.

Gör gärna en dubbel sats att ha i kylen. Pesto håller ca en vecka och kan användas till mycket.

Tips
Pesto passar även till kyckling eller skaldjur.

Antal portioner 1port

Det behöver du
  • 2 avokado
  • 1 pressade vitlöksklyfta
  • 1 msk limesaft
  • 1 dl crème fraiche
  • 3 krm salt
  • ½ tsk cayennepeppar
  • ½ hackad tomat
  •  

En försvenskad enklare variant av den mexikanska nationaldippen guacamole. Lite mildare än traditionell guacamole. Servera med nachochips



 

 

Enkel guacamole

Hur man
  1. Dela och gröp ur avokadon.
  2. Mosa avokadon i en skål och tillsätt övriga ingredienser och blanda väl.
  3. Servera med nachochips

Antal portioner 10port

Det behöver du

3 st avokador
2 dl crème fraiche, lätt
2 st vitlöksklyftor, pressade
1 msk lime, pressad
2 krm salt
1 krm sambal oelek, eller ett par droppar tabasco

 

Guacamole med creme fraiche

Hur man

Köp avokadorna 3–4 dagar i förväg. Mosa dem till en god röra som tillsammans med tapenade bjuds till crostini.

Gör så här

1. Halvera och gröp ur avokadorna.
2. Mixa eller mosa fruktköttet och blanda det med övriga ingredienser. Smaka av styrkan

Antal portioner 6port

Det behöver du
 6 st mogna avokador
4 st limefrukter, pressade
4 st salladslökar, tunt skivade
0.5 st färsk röd chilifrukt, fint hackad
1 tsk salt
4 msk hackad färsk koriander

Nigellas guacamole

En "bitig" guacamole med annorlunda smak av koriander. Guacamolen måste göras klar i sista minuten för att inte avokadon ska bli missfärgad. Allt annat kan du hacka och förbereda tidigare.
Nigellas guacamole





Guacamole

Hur man

1. Skala och finhacka löken. Finhacka chili och koriander. Halvera limen och pressa ner saften i en skål.

2. Precis före servering: Skala och kärna ur avokadorna och lägg dem i en skål. Lös upp saltet i limesaften och häll över.

3. Blanda i lök och chili och mosa med en gaffel men låt den inte bli för mosig, den ska fortfarande innehålla rejält med klumpar.

4. Blanda till sist i koriandern, spara en lite att strö över guacamolen som dekoration.

Antal portioner

Det behöver du
Hur man